Zaadbalkanker - Testiskanker

Zaadbalkanker is kanker van de zaadbal. Een zaadbal noemen we ook wel teelbal of testis. Daarom wordt zaadbalkanker ook wel teelbalkanker of testiskanker genoemd. Deze vorm van kanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Zo'n tumor valt daarom onder de groep kiemceltumoren.

Bij kiemceltumoren in de zaadbal onderscheiden we twee soorten:
- seminomen
- non-seminomen: dit is de verzamelnaam voor andere kiemceltumoren dan seminomen.

Er is ook een combinatie van seminoom en non-seminoom mogelijk. Die combinatie wordt in de indeling toch onder de non-seminoom groep gebracht. De onderverdeling heeft te maken met de mogelijke nabehandeling en wijze van controle. Dit kan namelijk verschillen tussen de seminoom- en non-seminoom groep.

Lees verderminder over Zaadbalkanker

Symptomen en klachten

De meeste mannen merken zelf een verandering aan een zaadbal:
- een zwelling van de zaadbal en/of verharding in de zaadbal. De verharding is meestal pijnloos, maar bij sommige mannen is het wel pijnlijk.
- een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf. Dit komt bij ongeveer 30% van de patiënten voor.  

Soms wordt zaadbalkanker vastgesteld op basis van klachten die mannen hebben door uitzaaiingen. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een zwelling van de lymfeklieren. Hierdoor kunt u pijn aan uw rug of buik krijgen.  

Andere symptomen van zaadbalkanker kunnen zijn:
- zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel. Dit kan pijnlijk zijn.
- kortademigheid en/of bloed ophoesten, veroorzaakt door uitzaaiingen in de longen
- vermoeidheid of gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden

Als u één of meerdere symptomen herkent, raden wij u aan om binnen een week naar uw huisarts te gaan. Wij raden u ook aan om zelf uw zaadballen regelmatig te onderzoeken. Doe dit bijvoorbeeld elke maand. U kunt uzelf het beste onderzoeken na een warm bad of een warme douche:
- Rol de zaadbal voorzichtig tussen uw duim en wijsvinger.
- Doe dit met beide zaadballen, een voor een.
- Let vooral op een zwelling, een verharding of een andere verandering.

Voelt u iets afwijkends? Ga dan binnen een week naar uw huisarts.

Hoe vaak komt het voor

Oorzaken

Over de oorzaken van zaadbalkanker is nog weinig bekend. Wel weten we dat sommige mannen een groter risico hebben op het krijgen van zaadbalkanker:
- mannen die na hun 13e verjaardag een operatie hebben gehad om niet-ingedaalde teelballen naar een normale plaats in de balzak te verplaatsen. Deze groep mannen heeft twee keer zoveel kans op zaadbalkanker dan mannen die deze operatie voor hun 13e verjaardag hebben ondergaan.
- mannen die eerder zaadbalkanker hebben gehad. Bij 2 tot 3% van de mannen met zaadbalkanker ontstaat na een paar jaar een tumor in de andere zaadbal.
- mannen met een ineengeschrompelde zaadbal door, bijvoorbeeld, verminderde bloedvoorziening. Dit noemen we ook wel testisatrofie. Waarom kanker eerder ontstaat in een verschrompelde zaadbal, is nog niet duidelijk.
- mannen bij wie zaadbalkanker in de familie voorkomt. We weten nog niet of erfelijkheid hierbij een rol speelt.
- mannen die onvruchtbaar zijn.
- mannen die langdurig marihuana hebben gebruikt.

Gevolgen

De kans is groot dat u geneest van zaadbalkanker. Wel kunt u te maken krijgen met de mogelijke gevolgen van de behandeling zoals vermoeidheid, onvruchtbaarheid, angst voor het terugkomen van de kanker en ontevredenheid over uw lichaam. Deze gevolgen kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van uw leven. Toch laat onderzoek zien dat 75% van de genezen zaadbalkankerpatiënten vindt dat de kwaliteit van leven goed is. Ze hebben weinig last van lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een uroloog. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan gemaakt. De behandeling kan bestaan uit:
Terug