Thymuskanker

Thymuskanker is kanker van een klier in de borstkas, de thymus. De thymus noemen we ook wel zwezerik, waardoor we thymuskanker ook wel zwezerikkanker noemen. Thymuskanker ontstaat meestal uit de buitenste laag cellen, de epitheelcellen. Soms ontstaat thymuskanker uit de neuro-endocrine cellen van de thymus. Deze cellen maken hormonen aan en geven hormonen af in het bloed.

We onderscheiden drie soorten tumoren bij thymuskanker:
- Thymomen : Ongeveer 90% van de thymustumoren zijn thymomen. Deze tumoren zijn een mix van de verschillende cellen van de thymus. Ze groeien meestal langzaam en zaaien bijna nooit uit naar andere delen van het lichaam. Het komt maar een enkele keer voor dat een thymoom snel groeit en uitzaait naar de long of de longvliezen.
- Thymuscarcinomen: Minder dan 10% van de thymustumoren zijn thymuscarcinomen. Deze tumoren bestaan uit de buitenste laag cellen (epitheelcellen) en groeien meestal sneller dan thymomen. Vaak zijn ze al uitgezaaid naar andere delen van het lichaam als de diagnose wordt gesteld.
- Thymuscarcinoïden: Deze tumoren groeien langzaam. Ze ontstaan uit neuro-endocrine cellen en daarom noemen we deze tumoren ook wel neuro-endocrine tumoren van de thymus. Neuro-endocrine tumoren ontstaan meestal in het spijsverteringskanaal en de longen, maar af en toe dus ook in de thymus.

Lees verderminder over Thymuskanker

Symptomen en klachten

We ontdekken een tumor in de thymus vaak per toeval. Meestal heeft u dan ook geen klachten. Als de tumor doorgroeit in omliggend weefsel, kan de tumor één of meer van de onderstaande klachten veroorzaken:
- Benauwdheid
- Pijn in uw borstkas
- Infectie van uw bovenste luchtwegen
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Hoesten
- Longontsteking

Deze symptomen komen ook voor bij andere aandoeningen. Als u één of meer van deze symptomen heeft, betekent dit niet direct dat u thymuskanker heeft. Wel adviseren wij u om langs uw huisarts te gaan.

Hoe vaak komt het voor

Thymuskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks 20 tot 30 mensen de diagnose. Thymuskanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken

Gevolgen

Erfelijkheid

Thymuskanker is niet erfelijk.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug