Prostaatkanker - Prostaatcarcinoom

Prostaatkanker begint als wildgroei van cellen in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het zogenaamde prostaatweefsel en ontstaat vergroting of verharding van de prostaat. Prostaatkanker groeit vaak langzaam en geeft weinig of geen klachten.  

Mensen met (een verdenking op) prostaatkanker, worden in het Prostaatcentrum zuidwest Nederland onderzocht en behandeld. In het Prostaatcentrum zuidwest Nederland werken urologen, radiotherapeuten en oncologen van het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis nauw samen. Door deze samenwerking biedt het Prostaatcentrum veel behandelmethoden aan.

Lees verderminder over Prostaatkanker

Symptomen en klachten

In veel gevallen geeft prostaatkanker geen klachten en hoeft het niet behandeld te worden. Wanneer u wel klachten heeft, gaat het meestal om de volgende symptomen:

- Plasproblemen: pijn bij het plassen, moeite met plassen of bloed in urine.
- Verandering in uw sperma: bij prostaatkanker kan de kwaliteit en hoeveelheid van uw sperma veranderen. Ook kan er bloed in uw sperma aangetroffen worden.
- Problemen met uw stoelgang: als de kanker zover is gegroeid dat het tegen uw endeldarm gaat drukken, dan kan dit de doorgang van uw ontlasting bemoeilijken.
- Pijn in uw botten als prostaatkanker is uitgezaaid naar uw botten.
- Pijn in uw lymfklieren als prostaatkanker uitgezaaid is naar uw lymfklieren.

Hoe vaak komt het voor

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 9.500 mannen prostaatkanker vastgesteld. 75% van de mannen met prostaatkanker is 65 jaar of ouder. Tegenwoordig wordt prostaatkanker steeds vaker op jongere leeftijd (vanaf 40 jaar) vastgesteld.

Oorzaken

Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in kleine mate in uw bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Een verhoogde waarde kan op prostaatkanker wijzen.

Gevolgen

Zoals bij de meeste soorten kanker kunnen ook bij prostaatkanker uitzaaiingen optreden. Dit noemen we ook wel metastasen. Uitzaaiingen ontstaan wanneer kankercellen losraken van de tumor en via bloed en/of lymfe op een andere plaats in uw lichaam terechtkomen. Daar kunnen de uitgezaaide cellen uitgroeien tot tumoren. Bij prostaatkanker ontstaan uitzaaiingen meestal pas in een laat stadium. Uitzaaiingen van prostaatkanker kunnen voorkomen in de lymfeklieren in uw onderbuik. Als de kankercellen zich via uw bloed verspreiden, ontstaan vaak uitzaaiingen in uw botten.

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

In het Prostaatcentrum zuidwest Nederland werken drie urologisch-oncologieverpleegkundigen: Sally Wildeman, Lucrezia Bani en Corine van Golde. Zij zijn nauw betrokken bij uw behandelprogramma. U en uw familieleden kunnen voor vragen en advies altijd bij hen terecht.

De urologisch-oncologieverpleegkundige is opgeleid in het begeleiden van urologische patiënten met kanker. Zij geeft u verdere informatie en begeleidt u voor, tijdens en na uw behandeling. Zij ondersteunt en beantwoordt uw vragen, nadat u de uitslag heeft gekregen.
Verder bespreekt de urologisch-oncologischieverpleegkundige met u de volgende zaken:
- Mogelijke behandeling, zoals operatie, bestraling en hormoontherapie.
- Eventuele bijwerkingen van deze behandelingen.
- Psychosociale aspecten, waarna eventueel een andere discipline kan worden ingeschakeld, zoals maatschappelijker werker, psycholoog of sexuoloog.
- Het bestaan van de Prostaatkankerstichting en andere instanties, zoals inloophuizen voor kankerpatiënten.

Tijdens het eerste gesprek met de urologisch-oncologieverpleegkundige geeft zij u gerichte informatie mee over uw ziekte die u thuis op uw gemak kunt doorlezen.

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een uroloog. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan gemaakt. De behandeling kan bestaan uit:
Terug