Ponsglioom

Een ponsglioom is een zeer kwaadaardige hersentumor die ontstaat in een deel van de hersenstam wat we pons of ook wel brug noemen. Een ponsglioom komt bij 1 op de 25.000 kinderen voor. Een ponsglioom kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij kinderen rond de leeftijd van 6-7 jaar. Het komt bij zowel jongens als bij meisjes voor. Kwaadaardige astrocytomen komen bij kinderen vooral voor in de pons, een onderdeel van de hersenstam. De meeste kinderen met deze ziekte zullen helaas komen te overlijden.

Lees verderminder over Ponsglioom

Symptomen en klachten

Hoofdpijn: Bij het groter worden van het ponsglioom worden de hersenen samengedrukt en gaat de druk in de schedel omhoog wat hoofdpijn klachten geeft, vaak in combinatie met misselijkheid en braken.

Problemen met lopen:  De hersenstam is een gebied waar alle zenuwbanen van de grote hersenen door heen lopen in de richting van het ruggenmerg. Een ponsglioom woekert in de hersenstam en belemmert het beloop van deze banen waardoor problemen met lopen ontstaan.

Hersenzenuwen: In de hersenstam ontspringen allerlei hersenzenuwen. Deze hersenzenuwen regelen allerlei functies voornamelijk van het gezicht. Door druk op deze hersenzenuwen vallen de functies die deze zenuwen uitvoeren uit.

Evenwichtsproblemen: Door de groei van het ponsglioom ontstaat ook druk op de kleine hersenen. Meestal  ontstaan hierdoor problemen met het bewaren van het evenwicht zoals wankel lopen, duizeligheid, dubbelzien en onrustige oogbewegingen. Ook kan een scheefstand van het hoofd voorkomen.

Afvallen: Een ponsglioom is een kwaadaardige tumor die snel groeit. De snelle groei van de tumor kost veel energie, in combinatie met misselijkheid en braken kan dit leiden tot snel afvallen.

Hoe vaak komt het voor

Een ponsglioom komt bij 1 op de 25.000 kinderen voor. Een ponsglioom kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij kinderen rond de leeftijd van 6-7 jaar. Het komt bij zowel jongens als bij meisjes voor.

Oorzaken

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Behandelingen
Terug