Osteosarcoom - Bottumor

In Nederland wordt bij ongeveer 30 kinderen per jaar een kwaadaardige bottumor gevonden. Bottumoren bij kinderen zijn zeldzaam en niet alle bottumoren bij kinderen zijn kwaadaardig (een vorm van kanker). De goedaardige bottumoren worden hier verder niet besproken. Het osteosarcoom en Ewing sarcoom zijn de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren. Een zeer zeldzame kwaadaardige bottumor is het chondrosarcoom. Op deze pagina vindt u alle informatie over het osteocarcoom.

Een osteosarcoom is een kwaadaardige tumor uitgaande van het bot. Een osteosarcoom is de enige tumor die 'nieuw bot' maakt ('botvormend'). Op een röntgenfoto zie je dan ook vaak 'kalkspatten' buiten het gewone bot in de tumor zitten. Een osteosarcoom kan in elk deel van het lichaam voorkomen, maar het merendeel zit in de bovenarm of in het bovenbeen. De meest voorkomende plek is rond de knie (60%).

Lees verderminder over Osteosarcoom

Symptomen en klachten

Pijn is vaak één van de eerste klachten. Deze pijn is meestal niet gerelateerd aan activiteiten of blessures. Vooral als de pijn chronisch zeurend is en ook ´s nachts en/of in rust optreedt, is extra onderzoek noodzakelijk. Een tweede belangrijke klacht is een zwelling, die vaak pas later dan de pijn optreedt. Op den duur kan de functie van de aangedane plek beperkt worden en kan er zelfs een spontane botbreuk optreden wegens de aantasting van het bot. Uitzaaiingen van deze tumor worden voornamelijk in de longen of in andere botten gevonden en treden bij ongeveer 30 % van de kinderen op.

Hoe vaak komt het voor

Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 10 kinderen  de diagnose osteosarcoom gesteld. 75%  van alle osteosarcomen komen voor op een leeftijd tussen de 10 en 20 jaar. Een osteosarcoom wordt bij iets meer jongens dan bij meisjes gevonden.

Oorzaken

Het is niet goed bekend hoe een osteosarcoom ontstaat. Zoals bij bijna alle tumoren ligt de oorzaak waarschijnlijk in een afwijking van het erfelijke materiaal (DNA/chromosomen) van de tumorcellen (en dus niet van de gezonde lichaamscellen!).

Het is bekend dat mensen met bepaalde genetische afwijkingen een wat grotere kans hebben op het krijgen van een osteosarcoom als zij volwassen zijn. Ook is bekend dat een osteosarcoom kan ontstaan als gevolg van radioactieve straling of chemotherapie bij de behandeling van een andere kwaadaardige tumor, maar dit geldt slechts voor een minderheid van de tumoren. Het osteosarcoom ontstaat dan meestal zo´n 5 - 20 jaar na de eerdere behandeling. Overigens is dit een zeer zeldzame bijwerking van bestraling of chemotherapie.

Gevolgen

De gemiddelde overlevingskans is ongeveer 60-70 %. Belangrijke factoren voor de overlevingskansen zijn de reactie van het osteosarcoom op de chemotherapie (de hoeveelheid tumorcellen die gedood zijn) en de plek van de tumor (bijvoorbeeld romp of arm/been). Indien operatief verwijderen van de tumor niet mogelijk is, maakt dit de overlevingskans kleiner. Ook als er uitzaaiingen zijn is de overlevingskans relatief klein.

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Of er sprake is van een kwaadaardige bottumor (osteosarcoom) kunnen we alleen vaststellen door het tumorweefsel te onderzoeken. Hier vindt u meer informatie over de verschillende onderzoeken.
Behandelingen
Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van chemotherapie gevolgd door een operatie. Hier vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen.
Terug