Nierkanker

Wanneer u nierkanker heeft, heeft u kanker in uw nieren. We onderscheiden verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende vorm van nierkanker is niercelkanker Dit is bij ongeveer 90 tot 95% van de patiënten het geval.

Niercelkanker ontstaat in de nierbuisjes. De nierbuisjes zijn onderdeel van de filtertjes in de nier. Deze filtertjes noemen we ook wel nefronen. Ook onderscheiden we verschillende typen van niercelkanker. De meest voorkomende zijn:
- Heldercellige niercelkanker (70-80% van de gevallen)
- Papillair niercelkanker (10-15% van de gevallen)
- Chromofoob niercelkanker (5% van de gevallen)

Lees verderminder over Nierkanker

Symptomen en klachten

Een tumor in de nier geeft in het begin weinig klachten. Daardoor is het vaak moeilijk om de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan u nierkanker kunt herkennen:
- bloed in de urine
- pijn in de nierstreek; dit voelt u in uw zij
- voelbare zwelling in de buik

U kunt ook klachten krijgen die niet door de niertumor zelf komen, maar door een reactie van uw lichaam op de tumor:
- aanhoudende koorts
- een gevoel van lusteloosheid
- lang moe zijn zonder duidelijke redenen
- 's nachts zweten
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- verlies van eetlust

Bovenstaande symptomen en klachten wijzen niet altijd direct op nierkanker. Maar als u deze klachten heeft, is het wel verstandig om naar uw huisarts te gaan. Als u bloed in uw urine ziet, is dit altijd een reden om naar de huisarts te gaan.

Hoe vaak komt het voor

Oorzaken

We weten nog weinig over de oorzaken van nierkanker, maar we weten wel dat sommige mensen een groter risico hebben op nierkanker. Risicofactoren voor nierkanker zijn:
- overgewicht
- roken: naar schatting hebben rokers 1,5 keer zoveel risico op nierkanker als niet-rokers.
- voeding
- hoge bloeddruk

Gevolgen

Leven met kanker is niet makkelijk. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed. Niet alleen op uw lichaam, maar ook op uw geest. De gevolgen waar u mee te maken krijgt, zijn voor iedereen verschillend:

- angst
- somberheid
- vermoeidheid
- veranderingen in uw uiterlijk
- ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename
- veranderingen in uw relatie
- een andere beleving van seksualiteit
- concentratieproblemen
- leren omgaan met pijn
- financiële gevolgen

Erfelijkheid

Bij ongeveer 2% van de mensen met nierkanker, ontstaat de ziekte door erfelijke aanleg. We onderscheiden verschillende zeldzame erfelijke nieraandoeningen waarbij een niertumor kan ontstaan:
- de ziekte van Von Hippel-Lindau (VHL)
- het Hereditair (erfelijk) Papillair Niercelcarcinoom
- Bird-Hogg-Dube syndroom (BHD)
- Wilms tumor (vorm van kinderkanker)
- Hereditary Leimyomatosis en Renal Cell Carcinoma (HLRCC)

Bij de ziekte van Von Hippel-Lindau (VHL) kunnen verschillende gezwellen ontstaan op meerdere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in de nieren. Bij een erfelijke aanleg voor het papillair niercelcarcinoom is er een grotere kans op het ontstaan van niercelkanker. Er is geen grotere kans op het ontstaan van andere soorten kanker. Bij het Bird-Hogg-Dube syndroom hebben patiënten last van goedaardige huidafwijkingen: bobbeltjes op het gezicht, de hals en in het bovenste deel van de romp. Er kunnen dan verschillende typen goedaardige en kwaadaardige niertumoren ontstaan, waaronder niercelkanker.  

Wanneer u een erfelijk nieraandoening heeft, wordt u jaarlijks gecontroleerd. Deze controle bestaat uit een echo of een MRI waarbij de arts bekijkt of er afwijkend weefsel te zien is in uw nier. Heeft u vragen over erfelijkheid bij het ontstaan van nierkanker? Bespreek die dan gerust met uw arts.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een uroloog. Het onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan gemaakt. De behandeling kan bestaan uit:
Terug