Mesothelioom - Asbestkanker

Mesothelioom is een kwaadaardige tumor van de sereuze vliezen. Onder sereuze vliezen verstaan we het borstvlies, buikvlies, hartzakje en bij mannen het vlies om de teelballen. Mesothelioom wordt veroorzaakt door asbest. Daarom noemen we mesothelioom ook wel asbestkanker.

Mesothelioom ontstaat in het mesotheel. Dit is een laag cellen die de vliezen bedekt. Mesothelioom ontstaat in de meeste gevallen in de borstvliezen of in de longvliezen. Naast asbestkanker, noemen we mesothelioom daarom ook wel borstvlieskanker of longvlieskanker. Een tumor in het borstvlies groeit vaak door naar de weefsels eromheen zoals de ribbenkast, de longen, het middenrif en de organen in de buik.

Lees verderminder over Mesothelioom

Symptomen en klachten

Mesothelioom ontstaat meestal pas na 20 tot 60 jaar na blootstelling aan asbest, maar de meeste mensen krijgen klachten na 30 tot 40 jaar na de blootstelling. De meest voorkomende symptomen zijn:  
- Pijn of onaangenaam gevoel in uw borstkas
- Kortademigheid
- Hoesten
- Moeite met bewegen van uw borstkas

Andere klachten hangen af van de plaats van de tumor en of de tumor is doorgegroeid naar andere weefsels of organen. Klachten die u kunt hebben zijn:
- Een zwelling op uw borstkas: dit komt doordat de tumor tussen uw ribben groeit
- Moeite met slikken: dit kan komen doordat de tumor op uw slokdarm drukt

Heeft u geen vochtophoping tussen uw borstvliezen? Dan is het mogelijk dat uw borstkas platter wordt en scheef gaat staan. Uw ene schouder staat hierdoor lager dan de andere. Uw ademhaling voelt dan ook een stuk stugger aan.

In een latere fase van mesothelioom verslechtert bij veel mensen de conditie. Dit gaat samen met:
- Meer pijn
- Meer kortademigheid
- Vermoeidheid
- Slechte eetlust
- Gewichtsverlies

Hoe vaak komt het voor

Oorzaken

Mesothelioom wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Er zijn geen andere oorzaken van mesothelioom bekend. Asbest bestaat uit fijne vezels. Deze kunnen bij inademing in uw longen achterblijven en vanuit het longweefsel in uw borstvlies terecht komen. Hieruit ontstaat mesothelioom.

Gevolgen

Wanneer u mesothelioom heeft, zijn de vooruitzichten helaas niet goed. Genezing of langdurige overleving is eigenlijk niet mogelijk. Daarom doen wij er alles aan om klachten af te remmen, te verminderen of te voorkomen en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

Erfelijkheid

Mesothelioom is niet erfelijk.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug