Blaaskanker

Een blaastumor kan zowel goed- als kwaadaardig zijn en ontstaat in de urineblaas. 95% van de blaastumoren is kwaadaardig. Maar 5% is goedaardig, dit noemen we ook wel poliepen of papillomen. Alleen bij een kwaadaardige tumor is er sprake van blaaskanker. Bij ruim 90% van de patiënten ontstaat blaaskanker vanuit de binnenbekleding van de blaaswand (het urotheel). Daarom noemen we deze vorm van blaaskanker ook wel urotheelcarcinoom. Minder vaak voorkomende vormen van blaaskanker noemen we plaveiselcarcinoom en adenocarcinoom van de blaas.

Bij kwaadaardige blaastumoren onderscheiden we niet-spierinvasieve blaaskanker en spierinvasieve blaaskanker:
- een niet-spierinvasieve blaastumor groeit alleen in het slijmvliesweefsel van de blaas. Het risico op uitzaaiingen buiten de blaas is laag, maar de kans op terugkeer van de tumor is wel groot. Bij 5 tot 10% van de patiënten is er sprake van een bijzondere vorm van een niet-spierinvasieve tumor: het carcinoma in situ (CIS). CIS gedraagt zich vaak agressiever dan de andere vormen van niet-spierinvasieve tumoren.
- een spierinvasieve blaastumor groeit alleen in de blaasspier. Deze agressieve tumoren groeien in de diepere laag van de blaasspier en hebben een verhoogd risico op uitzaaiingen buiten de blaas.

Bij onderzoek van de blaas met een blaasspiegeling (cystoscopie) kunnen we de volgende vormen van een blaastumor onderscheiden:
- een vlakke, soms wat rode, fluweelachtige afwijking van het slijmvlies. Vaak is dit het geval bij carcinoma in situ (CIS).
- een druiventros- of bloemkoolvormig gezwel dat met een dunne steel verbonden is aan de blaaswand. Vaak is dit het geval bij een niet-spierinvasief groeiende tumor.
- een solide gezwel dat met een stevige, brede steel verbonden is aan de blaaswand. Dit kan het geval zijn bij een spierinvasief groeiende tumor.

Lees verderminder over Blaaskanker

Symptomen en klachten

Bloed plassen is het meest voorkomende symptoom bij blaaskanker. Het is mogelijk dat u ook pijn heeft bij het plassen of veel vaker moet plassen.
U kunt ook klachten krijgen die niet door de tumor zelf veroorzaakt worden, maar door een reactie van het lichaam op de tumor:

- aanhoudende koorts
- een gevoel van lusteloosheid
- lang moe zijn zonder duidelijke redenen
- 's nachts zweten
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- verlies van eetlust

Bovenstaande symptomen wijzen niet altijd direct op blaaskanker. Maar als u deze klachten heeft, is het wel verstandig om naar uw huisarts te gaan. Als u zelf bloed in uw urine ziet is dit altijd een reden om naar de huisarts te gaan.

Hoe vaak komt het voor

Oorzaken

Over de oorzaken van blaaskanker is nog weinig bekend. Wel hebben sommige mensen een hoger risico op blaaskanker:
- Rokers hebben ongeveer drie keer zoveel kans op blaaskanker dan niet-rokers. Waarschijnlijk is bij 30 à 40% van de mensen met blaaskanker roken de oorzaak van het ontstaan van de ziekte.
- Mensen die veel in aanraking zijn geweest met bepaalde chemische stoffen hebben ook een groter risico op blaaskanker. Het gaat dan vooral om 2-naphthylamine, 4-aminobiphenyl en benzidine. De stoffen werden veel gebruikt in de textiel-, plastic-, kleurstoffen-, en rubberindustrie. Hierbij gaat het om schadelijke stoffen die via het bloed en de nieren in de urine terechtkomen. Deze schadelijke stoffen krijgen in de blaas de kans om in te werken op de blaaswand. Hierdoor kunnen veranderingen in het DNA optreden die invloed hebben op het ontstaan van blaaskanker.
- Mensen met een chronische irritatie van de blaas hebben ook een groter risico op blaaskanker, meestal plaveiselcarcinoom van de blaas. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door chronische urineweginfecties, nier- en blaasstenen of de aanwezigheid van een permanente verblijfskatheter.

Gevolgen

Leven met kanker is niet makkelijk. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed. Niet alleen op uw lichaam, maar ook op uw geest. De gevolgen waarmee u te maken krijgt, kunnen heel verschillend zijn:

Voorbeelden van gevolgen waarmee u te maken kunt krijgen zijn:
- somberheid
- vermoeidheid
- veranderingen in uw uiterlijk
- ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename
- concentratieproblemen
- veranderingen in uw relatie
- een andere beleving van seksualiteit
- financiële gevolgen.

Erfelijkheid

Blaaskanker is niet erfelijk. Wel kan blaaskanker vaker in één familie voorkomen. Als blaaskanker bij twee van uw familieleden in de eerste lijn (vader, moeder, broer en/of zus) is vastgesteld, bespreek dit dan met uw huisarts. De huisarts kan u adviseren over een erfelijkheidsonderzoek.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een uroloog. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan gemaakt. De behandeling kan bestaan uit:
Terug