Basaalcelcarcinoom - Basalioom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. We noemen basaalcelcarcinoom ook wel basalioom. Het begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich eigenlijk nooit uit naar andere delen van het lichaam. Er zijn verschillende typen van het basaalcelcarcinoom:
   
Compact of solide basaalcelcarcinoom
Dit is vaak een langzaam groeiend, rood en iets glanzend bultje. Soms kunt u in het bultje kleine bloedvaatjes zien lopen. Ook kan er een wondje in het bultje ontstaan. We noemen dit type basaalcelcarcinoom ook wel nodulair basaalcelcarcinoom.
     
Oppervlakkig basaalcelcarcinoom
Deze vorm van basaalcelcarcinoom komt voor op de huid van uw borst en rug. Deze vorm lijkt op een eczeemplek, maar jeukt normaal gesproken niet. Meestal heeft de plek een typische glans die u bij fel licht goed kunt zien. We noemen deze vorm ook wel superficieel basaalcelcarcinoom.
     
Sprieterig basaalcelcarcinoom
Deze vorm van basaalcelcarcinoom heeft ‘sprieterige’ uitlopers in uw huid. De grens tussen de tumor en de normale huid is vaak niet te onderscheiden. Het uiterlijk kan op een compact of solide basaalcelcarcinoom lijken. Het verschil is dat de sprieterig groeiende tumor vaak vlakker op uw huid ligt en moeilijker te herkennen is.

Lees verderminder over Basaalcelcarcinoom

Symptomen en klachten

Meestal geeft een basaalcelcarcinoom geen klachten. Vaak wordt een basaalcelcarcinoom per toeval ontdekt. Het lijkt op een klein wondje dat niet wil genezen. Soms gaat een basaalcelcarcinoom uit zichzelf bloeden.

Houd zelf uw huid goed in de gaten. Als u zich zorgen maakt over plekken die blijven groeien of af en toe bloeden, raden wij u aan om een afspraak te maken met uw huisarts of dermatoloog. Bescherm uw huid goed tegen de zon om basaalcelcarcinomen te voorkomen. Kijk voor meer informatie in de folder: Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon.

Hoe vaak komt het voor

Ongeveer 80% van de mensen met huidkanker heeft een basaalcelcarcinoom. Eén op de vijf Nederlanders krijgt een basaalcelcarcinoom. Deze mensen hebben een verhoogd risico om meerdere basaalcelcarcinomen te krijgen. Daarnaast hebben mensen met een lichte kleur huid een groter risico om een basaalcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere kleur huid.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van een basaalcelcarcinoom is teveel blootstelling aan de zon. Dit geeft schade aan uw huid. Als u in uw kinderjaren te veel blootgesteld bent aan de zon, kunt u op latere leeftijd basaalcelcarcinomen krijgen. Mensen met een lichte kleur huid zijn gevoeliger voor de zon en hebben daarom een groter risico om een basaalcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere huid. Een basaalcelcarcinoom ontstaat meestal in gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Denk hierbij aan uw gezicht of uw oren.

Gevolgen

Basaalcelcarcinomen blijven groeien en daarom is het belangrijk dat u hiervoor behandeld wordt. Zo voorkomt u dat het gaat ingroeien in belangrijke structuren zoals in uw zenuwen of in uw ogen. Ook kan een basaalcelcarcinoom gaan stinken als er een wondje in ontstaat.

Erfelijkheid

Een basaalcelcarcinoom is over het algemeen geen erfelijke aandoening. Wel zijn er foutjes in het DNA bekend die het risico op het krijgen van een basaalcelcarcinoom kunnen vergroten. Hier doen we op dit moment nog onderzoek naar.
   
Daarnaast is er een zeer zeldzame erfelijke aandoening die het risico op het krijgen van een basaalcelcarcinoom verhoogt: het Gorlin syndroom. Dit noemen we ook wel het basaalcelnaevus syndroom. Hierbij is er een fout in het DNA waardoor iemand al op jonge leeftijd veel basaalcelcarcinomen krijgt. Kijk voor meer informatie in de folder Gorlin syndroom.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug