Alvleesklierkanker - Pancreascarcinoom

Bij deze vorm van kanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. De tumor kan overal in de alvleesklier ontstaan, maar bevindt zich meestal in de kop van de alvleesklier. Dit is het gedeelte van de alvleesklier, die het dichtste bij de twaalfvingerige darm ligt en waar de galweg doorheen loopt.

Lees verderminder over Alvleesklierkanker

Symptomen en klachten

Alvleesklierkanker geeft in het begin weinig klachten. Soms wordt de tumor ook bij toeval ontdekt. De klachten zijn afhankelijk van de plek waar de tumor ontstaat. Als de tumor zich bevindt in de kop van de alvleesklier kan er geelzucht (icterus) optreden. Hierbij kan ook de ontlasting licht en de urine donker van kleur zijn en kan er sprake zijn van jeuk. Andere klachten, die kunnen voorkomen zijn pijn in de bovenbuik en rug, veranderd ontlastingspatroon, vermoeidheid, onverklaard gewichtsverlies en een verminderde eetlust.

Hoe vaak komt het voor

In Nederland worden jaarlijks bij ongeveer 2400 nieuwe patiënten alvleesklierkanker vastgesteld. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.

Oorzaken

De kans op het krijgen op alvleesklierkanker is klein. Het is onduidelijk wat de oorzaak is voor het ontstaan van alvleesklierkanker. Roken, overgewicht en de aanwezigheid van een chronische alvleesklier ontsteking zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van alvleesklierkanker.

Gevolgen

Erfelijkheid

In ongeveer 10% van de patiënten met alvleesklierkanker is er sprake van een erfelijke aanleg. Als hiervoor aanwijzingen zijn, dan zal er een verwijzing plaatsvinden naar de klinisch geneticus. Indien er bij het erfelijkheidsonderzoek door de klinisch geneticus blijkt, dat er sprake is van een verhoogd risico op alvleesklier kanker, dan kan dit een reden zijn om de alvleesklier regelmatig te controleren. In dit ziekenhuis is veel ervaring met patiënten, waarbij er sprake is van familiair voorkomen of een genetische aanleg voor alvleesklierkanker.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug