Wilms tumor - Nephroblastoom

Een Wilms tumor is de meest voorkomende vorm van nierkanker op  kinderleeftijd. De Duitse chirurg Max Wilms beschreef deze ziekte voor het eerst in 1899. Deze tumor komt het meest voor bij kinderen van drie tot vier jaar.

Lees verderminder over Wilms tumor

Symptomen en klachten

Een patiënt met een Wilms tumor kan last hebben van  bloed bij de urine, een voelbare zwelling in de buik en hoge bloeddruk. Het komt regelmatig voor dat een tumor gevoeld wordt bij toeval, bijvoorbeeld op het consultatie bureau, op de crèche, of door één van de ouders. Vaak maakt de patiënt geen zieke indruk.

Hoe vaak komt het voor

Een Wilms tumor komt vier-vijf maal per miljoen kinderen per jaar voor,  ongeveer even vaak bij jongens als bij meisjes.

Oorzaken

Tot op heden is geen oorzaak bekend voor het ontstaan van Wilms’ tumoren. Wel is bekend dat de tumor vaker voorkomt bij kinderen met een aantal aangeboren genetische afwijkingen, zoals het Beckwith-Wiedeman syndroom, en andere ‘overgrowth’ syndromen. Dit zijn syndromen waarbij het kind al met een overgewicht geboren wordt. Andere syndromen waarmee Wilms tumor is geassocieerd zijn het WAGR syndroom waarbij de iris niet goed is aangelegd (aniridie) en waarbij een (links-rechts) verschil bestaat in lengte en omvang van de ledematen (hemi-hypertrofie). Bij deze ziekten zijn genen gevonden die een rol lijken te spelen in het ontstaan van een Wilms’ tumor.

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Behandelingen
Terug