Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de slokdarm. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende soorten zijn Plaveiselcelcarcinoom en Adenocarcinoom.
Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Deze tumoren ontstaan meestal hoog en midden in de slokdarm.
Adenocarcinoom ontstaat uit klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onderin de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm.

Lees verderminder over Slokdarmkanker

Symptomen en klachten

Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin meestal geen klachten. Dit is erg vervelend omdat daardoor de diagnose vaak pas in een later stadium gesteld kan worden.
- Het gevoel dat voedsel niet goed zakt in de slokdarm. Dit wordt passageklachten genoemd.
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen
- Opgeven van bloed
- Chronische hikklachten

Hoe vaak komt het voor

Slokdarmkanker is een vorm van kanker die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 2300 mensen slokdarmkanker vastgesteld en het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen die slokdarmkanker krijgen zijn tussen de 50 en de 70 jaar.

Oorzaken

De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. Er zijn wel een aantal risicofactoren bekend die de kans op het krijgen van slokdarmkanker vergroten.
Roken en overmatig alcoholgebruik: Vooral de combinatie van deze twee factoren verhoogt het risico op slokdarmkanker. Dit geld vooral voor het type plaveiselcelcarcinoom.
Ongezonde en eenzijdige voeding: Met name het eten van weinig groente en fruit lijkt de kans op slokdarmkanker te vergroten.
Regelmatig en langdurig terugstromen van maagzuur in de slokdarm: Dit wordt ook wel brandend maagzuur genoemd. Wanneer maagzuur langdurig en regelmatig omhoog stroom in uw slokdarm, kan een slokdarmontsteking ontstaan. Bij een langdurige ontsteking kan op den duur een blijvende verandering van het slokdarmweefsel ontstaan. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug