Rethinoblastoom

Het retinoblastoom is een kwaadaardige tumor van het netvlies van het oog, die alleen voorkomt bij kinderen. Deze ziekte is een vorm van oogkanker die ontstaat in het netvlies (retina). Het netvlies ligt als een dunne laag tegen de binnenkant van de oogbol aan. Het behoort tot het zenuwweefsel en is via de oogzenuw verbonden met de hersenen. In het netvlies bevinden zich lichtgevoelige cellen, die (licht)beelden opvangen. Deze beelden worden in de hersenen verwerkt, waardoor we ons bewust worden van wat we zien. Retinoblastoom kan voorkomen in één oog (enkelzijdig) of in beide ogen (dubbelzijdig).

Lees verderminder over Rethinoblastoom

Symptomen en klachten

De eerste symptomen die u als ouder of verzorger kunt zien, is meestal   een "vreemde" verkleuring van het oog of de pupil. Dit noemen we ook wel een kattenoog. Soms is  scheelzien van één oog het eerste verschijnsel . Het doet vrijwel nooit pijn. Een groot retinoblastoom kan mogelijk het gezichtsvermogen aantasten, maar veroorzaakt meestal weinig andere symptomen.
In het vroegste stadium kunnen we  de ziekte alleen herkennen aan de hand van uitgebreid oogonderzoek. Dit laatste gebeurt bij kinderen bij wie op grond van familiegegevens een kans bestaat dat ze retinoblastoom gaan krijgen.

Hoe vaak komt het voor

Oorzaken

Gevolgen

Erfelijkheid

Als retinoblastoom in twee ogen voorkomt, is het per definitie een erfelijke tumor. Als het in één oog voorkomt, is de kans op erfelijkheid ongeveer 10-15 %. Bij een erfelijk retinoblastoom is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ziekte wordt doorgegeven aan eventuele latere kinderen in het gezin. Als de genetische afwijking die retinoblastoom veroorzaakt (een mutatie in het retinoblastoom gen) bekend is, kan al tijdens de zwangerschap worden onderzocht of het embryo is aangedaan, indien de ouders dat willen weten. Het kan ook worden uitgesteld tot na de geboorte. Als de mutatie niet bekend is, wordt de pasgeborene onderzocht op het optreden van tumoren. Dat gebeurt door oogspiegelingsonderzoek onder narcose (dat lukt anders technisch niet bij hele jonge kinderen).

In een aantal gevallen is bekend dat de ziekte verkregen is via de ouders. Daarom worden alle  ouders van kinderen met een retinoblastoom onderzocht op zogenaamd dragerschap van deze ziekte. Het is ook goed mogelijk dat de ziekte nieuw is ontstaan. Hierbij is er dus bij de ouders niets afwijkends aan de hand.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Behandelingen
Terug