Plaveiselcelcarcinoom - Spinocellulair carcinoom

Plaveiselcelcarcinoom van de huid is een vorm van huidkanker. Het begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich soms uit naar andere delen van het lichaam. Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult. Soms kan de bult lichtrood van kleur zijn. De bult kan pijn doen, maar meestal is dat niet het geval. Een plaveiselcelcarcinoom kan ook een kleine wond zijn die langzaam groter wordt. Een plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt meestal voor op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen.

Lees verderminder over Plaveiselcelcarcinoom

Symptomen en klachten

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult. Soms kan de bult lichtrood van kleur zijn. De bult kan pijn doen, maar meestal is dat niet het geval. Een plaveiselcelcarcinoom kan ook een kleine wond zijn die langzaam groter wordt. Een plaveiselcelcarcinoom kan overal op uw lichaam voorkomen, maar komt meestal voor op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van uw armen, de bovenkant van uw handen en op uw benen.

Hoe vaak komt het voor

Per jaar krijgen ongeveer 7000 mensen een plaveiselcelcarcinoom. Eén op de vijftien Nederlands ontwikkelt een plaveiselcelcarcinoom voor hun 85ste levensjaar. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 65 jaar en ouder en komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van plaveiselcelcarcinoom is te vaak en te lang in de zon zitten. Het plaveiselcelcarcinoom komt namelijk vooral voor op plekken van uw huid waar veel zonlicht op komt. Mensen met een lichte kleur huid hebben een groter risico op een plaveiselcarcinoom dan mensen met een donkere kleur huid.

Voordat een plaveiselcelcarcinoom ontstaat, heeft u vaak eerst ruwe rode vlekjes op uw huid. Deze vlekjes noemen we actinische keratosen. Actinische keratosen kunnen op lange termijn in een plaveiselcarcinoom veranderen.

Andere oorzaken van een plaveiselcelcarcinoom zijn:
- Wonden aan uw been die niet over willen gaan (open been)
- Huidziekten waar u al langer last van heeft (ontstekingen)
- Het langdurig slikken van medicijnen die uw afweer onderdrukken
- Littekens van brandwonden
- Plekken waar u eerder bestraald bent

Gevolgen

Als een plaveiselcelcarcinoom helemaal weg is, zullen er bijna nooit problemen ontstaan. Wel kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien naar de lymfeklieren of andere delen van uw lichaam. Als u grote plekken op uw oren of lippen heeft, is het risico op uitzaaiingen het grootst. Wanneer we uitzaaiingen bij u ontdekken, heeft u extra behandelingen nodig.

Erfelijkheid

Een plaveiselcelcarcinoom is niet erfelijk. Wel zijn er uitzonderingen. Bij sommige aangeboren ziektes, zoals de zeer zeldzame ziekte xeroderma pigmentosum, ontstaat een plaveiselcelcarcinoom makkelijker.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug