Opticus glioom

Het opticus glioom is meestal een goedaardig glioom dat gelegen is in de oogzenuw of de banen die de oogzenuw verbinden met de hersenschors die de visuele signalen ontleedt. In 15 tot 20 % zijn deze tumoren geassocieerd met neurofibromatose type 1. Het gedrag van opticus gliomen is zeer variabel en onvoorspelbaar. Sommige tumoren kunnen jarenlang stabiel blijven of zelfs spontaan kleiner worden, terwijl andere zeer snel groter kunnen worden. Gezien de ligging van de tumoren in de visuele banen, is verlies van het gezichtsvermogen een groot risico.

Lees verderminder over Opticus glioom

Symptomen en klachten

Wanneer het opticus glioom nog klein is, zal het geen klachten veroorzaken. Een opticus glioom groeit heel langzaam. Wanneer het opticus glioom groter wordt, neemt het steeds meer ruimte in en zal het hersenstructuren in de omgeving aan de kant duwen. De hersenen die aan de kant gedrukt worden kunnen niet meer goed functioneren en daardoor zullen klachten ontstaan. Belangrijke structuren in de hersenen in de buurt van de oogzenuw zijn de hypofyse en de hypothalamus, twee belangrijke hormoonklieren.
Eén van de meest voorkomende klachten van een opticus glioom is het geleidelijk aan naar voren komen van het oog aan de kant van de tumor. Meestal geeft dit geen pijnklachten en valt het pas op als het aangedane oog duidelijk verder naar voren staat als het niet aangedane oog.
Een opticus glioom ontstaat uit een oogzenuw en kan de functie van de oogzenuw gaan belemmeren. Dit kan problemen met zien geven. Vaak ontstaan deze klachten pas als de tumor al  behoorlijk groot is. Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen de problemen met een of twee ogen zijn. Kinderen kunnen wazig gaan zien, ook worden kleuren niet meer goed waargenomen. Bij kinderen die erg slecht zien kunnen de ogen ook schokkende bewegingen gaan maken. Op den duur kunnen kinderen blind worden als gevolg van het opticus glioom. Ook kunnen kinderen vaak de beelden die zich aan de zijkant bevinden niet meer goed zien en moeten ze het hoofd draaien om te kijken wat er rechts en links van hem bevindt.

Hormoonveranderingen
Wanneer het opticus glioom op een van de hormoonklieren in de hersen drukt, de hypofyse, kan deze klier minder goed hun hormonen maken en afgeven aan het lichaam. Door tekort aan hormonen ontstaan allerlei klachten. De meest voorkomende afwijkingen zijn een tekort aan groeihormoon waardoor uw kind onvoldoende groeit. Daarnaast komt een tekort aan anti-plashormoon (ADH) regelmatig voor, waardoor uw kind veel plast, veel dorst heeft en daardoor vele liters vocht per dag drinkt. Ook komt een tekort aan schildklierhormoon regelmatig voor. Kinderen met een tekort aan schildklierhormoon zijn vaak traag, kouwelijk en hebben last van verstopping. Sommige kinderen hebben als gevolg van het andere werken van de hormonen uit de hypofyse vervroegd in de puberteit.
Wanneer een groeiend opticus glioom de hypothalamus opzij drukt, kan deze minder goed functioneren. Hierdoor ontstaan klachten als toegenomen eetlust en een veranderd slaappatroon.

Hoe vaak komt het voor

Oorzaken

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Behandelingen
Terug