Maagkanker

Er zijn verschillende typen maagtumoren. Bij maagkanker is er ergens in de maagwand een kwaadaardige tumor ontstaan. Meestal betreft het een adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies.

Lees verderminder over Maagkanker

Symptomen en klachten

Zeker in het beginstadium geeft maagkanker vaak maar weinig klachten. De klachten kunnen ook erg atypisch zijn. Veel voorkomende klachten zijn verminderde eetlust en afkeer voor sterk geurende voedingsmiddelen. Een snel vol gevoel, misselijkheid, braken en pijn in de bovenbuik of bloedarmoede met daarbij klachten van moeheid en duizeligheid kunnen klachten zijn. Deze klachten hoeven helemaal niet op maagkanker te wijzen en kunnen ook goed een andere oorzaak hebben. Blijven de klachten langer bestaan, dan is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan.

Hoe vaak komt het voor

Jaarlijks wordt bij ongeveer 1500 mensen in Nederland deze diagnose gesteld. Door de behandeling van de Helicobacter pylori bacterie komt maagkanker tegenwoordig wat minder voor.

Oorzaken

Maagkanker kan op verschillende manieren ontstaan. Maagkanker kan in sommige gevallen ontstaan uit adenomateuze poliepen. Dit zijn goedaardige poliepen ontstaan uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies. Maagkanker kan ook ontstaan door langdurige, chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Het maagslijmvlies kan hier op den duur blijvende veranderingen doormaken waaruit maagkanker kan ontstaan.

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug