Kiemceltumor

Een kiemceltumor is een woekering van cellen die voorbestemd zijn de kiemcellen of geslachtscellen te gaan vormen in de zaadbal of eierstok. Dit soort tumoren komen dan ook vaak in de geslachtsorganen voor. Er zijn ook zogenaamde extra-gonadale kiemceltumoren, of kiemceltumoren buiten de geslachtsorganen. Deze tumoren vinden we meestal in de buikholte. Kiemceltumoren kunnen ook in de hersenen voorkomen, .Kiemceltumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Ongeveer de helft is goedaardig.

Kiemceltumoren kunnen voorkomen in de hersenen (15 %), de eierstok (26 %), het staartbeen (27 %), de zaadbal (18 %) en overige plekken in het lichaam (vagina, blaas, buik, maag, lever, borstkas, nek en neus/keel gebied) (14 %). Bij volwassenen zijn kiemceltumoren bijna altijd gelegen in de geslachtsorganen.
Een bijzondere vorm van een kiemceltumor is het mature (rijpe) teratoom. Dit is een tumor die ontstaat uit ongedifferentieerde stamcellen, waarin delen zijn uitgerijpt tot normale weefsels. Zo kan zo’n tumor bijvoorbeeld haren en tanden bevatten.

Er zijn vele soorten kiemceltumoren en de indeling is ingewikkeld. Daarnaast is het extra ingewikkeld omdat er voor enkele soorten verschillende namen bestaan voor eenzelfde tumor.
De WHO classificatie is de volgende:
1. tumoren ontstaan uit totipotente stamcellen: germinoom/dysgerminoom/seminoom
2. tumoren ontstaan uit ongedifferentieerde stamcellen: embryonaal carcinoom, (immatuur of matuur) teratoom, yolk sac tumor (dooierzak tumor of endodermale sinus tumor) en choriocarcinoom
3. mixed tumoren

Lees verderminder over Kiemceltumor

Symptomen en klachten

Het meest typische kenmerk voor een kiemceltumor is een opgezette buik, eventueel met pijn in de buik. De meest voorkomende lokalisatie van een kiemceltumor is vóór het staartbeen in de buik gelegen en wordt meestal gezien bij zuigelingen onder 1 jaar. Eierstoktumoren kunnen een draaiing van de eierstok geven en dat is erg pijnlijk. De klachten kunnen dan lijken op een ontstoken blinde darm. Ook kan er vanwege productie van hormonen een vroegtijdige puberteit ontstaan met ontwikkeling van schaamhaar op jonge leeftijd. Zaadbaltumoren vallen op door een eenzijdige zwelling van de balzak.

Hoe vaak komt het voor

Kiemceltumoren zijn zeldzame tumoren die voorkomen bij 4 tot 6 per 1.000.000 kinderen onder de 15 jaar per jaar. Ze beslaan ongeveer 3 % van de tumoren op  kinderleeftijd. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 12-15 kinderen per jaar met een kiemceltumor worden gediagnosticeerd.

Oorzaken

Kiemceltumoren zijn zeldzame tumoren die voorkomen bij 4 tot 6 per 1.000.000 kinderen onder de 15 jaar per jaar. Ze beslaan ongeveer 3 % van de tumoren op  kinderleeftijd. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 12-15 kinderen per jaar met een kiemceltumor worden gediagnosticeerd.

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Behandelingen
Terug