Hodgkin Lymfoom - Lymfeklierkanker - Ziekte van Hodgkin

Lymfeklierkanker is een vorm van kanker die zich, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk bevindt in de lymfeklieren. Het lymfevatenstelsel en de lymfeklieren zijn normaal gesproken betrokken bij het afvoeren van vocht uit de weefsels, te vergelijken met een drainage systeem. De lymfevaten voeren uiteindelijk het vocht weer af naar de bloedsomloop. De lymfeklieren functioneren als een soort filters in dit systeem, en spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen bacteriën en virussen en als kraamkamer voor de verdere ontwikkeling van lymfocyten. Lymfeklieren worden gevonden in de hals, oksels, buik en liezen. Andere lymfoide weefsels die hierbij betrokken zijn, zijn de neus- en keelamandelen (adenoid en tonsil), de zwezerik (thymus, achter het borstbeen gelegen), de milt en het beenmerg. Kwaadaardige lymfomen zijn ongecontroleerde woekeringen van lymfocyten en hun voorloper cellen die geblokkeerd zijn in hun ontwikkeling tot een normale bloedcel. De zieke cellen hopen zich dan op in de lymfeklieren of in de lymfoide organen.

Thomas Hodgkin beschreef de ziekte voor het eerst in 1832, waarna de heren Sternberg (1898) en Reed (1902) deze vorm van lymfeklierkanker nader beschreven onder de microscoop. Zij zagen de kenmerkende reuscellen, de zogenaamde Reed-Sternberg cellen, wat de echte kankercellen zijn bij de ziekte van Hodgkin.

Lees verderminder over Hodgkin Lymfoom

Symptomen en klachten

De meeste kinderen ontwikkelen in eerste instantie een pijnloze zwelling van één klier of een groep klieren, voornamelijk in de hals. De aangetaste klieren hebben een rubberachtig en druiventros aspect. Meestal treedt de klierzwelling langzaam op. Soms is er zelfs een op- en afgaand beloop (groter en kleiner worden van de lymfeklierzwelling). Aangezien lymfeklieren verspreid in het hele lichaam voorkomen, kunnen deze zwellingen ook op andere plaatsen voorkomen, zoals de oksels, liezen en in de buik. Twee-derde van de patiënten vertonen een zwelling in de borstholte die aanleiding kan geven tot een prikkelhoest of benauwdheid.

Bij bijna 50% van de kinderen is er sprake van zogenaamde B-symptomen: onbegrepen koorts (>  38 graden Celsius), nachtzweten en onbegrepen gewichtsverlies van meer dan 10 % in de voorafgaande 6 maanden. Deze verschijnselen blijken van belang voor de prognose van de behandeling.

Hoe vaak komt het voor

In totaal wordt in Nederland 25-30 keer per jaar deze ziekte bij een kind vastgesteld. De ziekte komt wat vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Onder de leeftijd van 5 jaar is de ziekte van Hodgkin zeer zeldzaam.

Oorzaken

De oorzaak voor het ontstaan van het Hodgkin lymfoom  is niet bekend. Bij de meeste lymfomen is er in één van de cellen iets beschadigd, waardoor de cel zich anders dan normaal gaat gedragen. De oorzaak van deze gebeurtenissen ligt zeer waarschijnlijk in de kraamkamers (kiemcentra) van lymfeklieren of milt. Mogelijk spelen doorgemaakte virusinfecties, zoals het Epstein Barr virus, en een verminderde weerstand een rol. Kinderen met een aangeboren of verworven afweerstoornis blijken ook een hoger risico op de ziekte van Hodgkin te hebben.

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Behandelingen
Terug