Galwegkanker

Galwegkanker is een zeldzame vorm van kanker. Galwegkanker kan voorkomen in de galwegen, die zich in en buiten de lever bevinden.
Verschillende plekken waar galwegkanker kan ontstaan zijn:
- In de galwegen in de lever (intra-hepatisch)
- Ter hoogte van de afsplitsing van de linker en rechter galweg (peri-hilair)
- In de galwegen buiten de lever (distaal)

Lees verderminder over Galwegkanker

Symptomen en klachten

Galwegkanker geeft in het begin weinig klachten. Soms wordt de tumor ook bij toeval ontdekt. De klachten zijn afhankelijk van de plek waar de tumor ontstaat. Als de tumor zich bevindt in de galwegen buiten de lever, dan ontstaat er vaak geelzucht (icterus). Hierbij kan ook de ontlasting licht en de urine donker van kleur zijn en kan er jeuk optreden. Andere klachten, die kunnen voorkomen zijn pijn in de rechter bovenbuik, vermoeidheid, onverklaard gewichtsverlies en een verminderde eetlust.

Hoe vaak komt het voor

In Nederland worden jaarlijks bij ongeveer 400 nieuwe patiënten galwegkanker vastgesteld. De meeste patiënten zijn ouder dan 50 jaar. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Oorzaken

Galwegkanker komt weinig voor. Daarom is het lastig grootschalig onderzoek te verrichten en is er weinig bekend over de oorzaak en risico factoren. Wel is bekend dat onder andere cysten van de galwegen en primair scleroserende cholangitis (PSC) het risico op galwegkanker verhogen.

Gevolgen

Erfelijkheid

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug