Bijnierkanker - Bijniercarcinoom

In de bijnier kan kanker ontstaan. Ieder mens heeft twee bijnieren. Dit zijn de kleine organen die als twee kapjes op de nieren liggen. Een bijnier bestaat uit een merggedeelte en een schorsgedeelte. Als de kanker in de schors van de bijnier ontstaat, noemen we dit bijnierkanker.

Lees verderminder over Bijnierkanker

Symptomen en klachten

De bijnier is een orgaan en produceert hormonen. Daarom is het mogelijk dat de tumor ook hormonen produceert. Als een bijniertumor inderdaad hormonen produceert, doet hij dit ongeremd en dus veel te veel. De klachten die worden veroorzaakt zijn afhankelijk van welke hormonen de bijniertumor produceert.

Een teveel aan cortisol komt het meeste voor en veroorzaakt uiteindelijk de ziekte van Cushing. Klachten die u hierbij kunt hebben zijn:
- Een hoge bloedsuikerspiegel
- Een hoge bloeddruk
- Gewichtstoename
- Een dunne en kwetsbare huid
- Slecht genezende wondjes
- Psychische klachten

Een teveel aan aldosteron veroorzaakt uiteindelijk de ziekte van Conn. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een laag kaliumgehalte in uw bloed. Klachten die u hierbij kunt hebben zijn:
- Vermoeidheid  
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Veel plassen

De bijnieren produceren ook mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen. Een overschot aan mannelijke hormonen bij vrouwen kan leiden tot:
- Overmatige beharing volgens het mannelijk patroon
- Een zwaardere stem
- Acné
Teveel vrouwelijke hormonen bij mannen kan zorgen voor:
- Verlies aan lichaamshaar
- Het opzwellen van de tepels waardoor er borstvorming ontstaat

Het is ook mogelijk dat een bijniertumor geen hormonen produceert. In dat geval zijn de eerste klachten vaak een 'vol' gevoel of pijn in uw buik. Ook kunt u last hebben van maagklachten zoals misselijkheid en braken. Soms is er sprake van gewichtsverlies, koorts en spierzwakte. Helaas is de tumor vaak al vrij groot voordat u deze klachten merkt.

Hoe vaak komt het voor

Bijnierkanker is een zeldzame ziekte en komt ongeveer 50 keer per jaar voor.

Oorzaken

Er is op dit moment nog niets over de oorzaken van bijnierkanker bekend.

Gevolgen

Leven met kanker is niet makkelijk. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed. Niet alleen op uw lichaam, maar ook op uw geest. De gevolgen waar u mee te maken krijgt, zijn voor iedereen verschillend:
- angst
- somberheid
- vermoeidheid
- veranderingen in uw uiterlijk
- ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename
- veranderingen in uw relatie
- een andere beleving van seksualiteit
- concentratieproblemen
- leren omgaan met pijn
- financiële gevolgen

Erfelijkheid

Als kinderen bijnierkanker krijgen, komt dit vaak doordat ze lijden aan een erfelijk syndroom zoals Beckwith-Wiederman of Li-fraumeni-syndroom. Bij volwassenen komt bijnierkanker niet voor in combinatie met een erfelijk syndroom. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de kans op het krijgen van bijnierkanker erfelijk bepaald zou zijn.

Omgaan met uw ziekte

Leefregels

Onderzoeken
Om een diagnose vast te stellen wordt u onderzocht door een specialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
Behandelingen
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat u ondergaan heeft, wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit:
Terug