... / ... / ... / ... / 2017 - April - June / Viruskenner internationaal

Viruskenner internationaal

Viruskenner is een (internationaal) voorlichtingsproject/wedstrijd met als doel rond de 1000 middelbare- en basisscholieren meer kennis bij te brengen over virussen en hoe deze te voorkomen.

viruskenner 1 viruskenner 2

Viruskenner 3 Viruskenner 4

Naast 'slechts' informatie-overdracht is het de bedoeling dat jongeren zelf aan de slag gaan met onderzoek doen naar het virus en een gat in de markt vinden voor het bedenken van een preventietool. Wij zijn immers niet op zoek naar een scheikundige formule of vaccin, daar hebben we de wetenschappers in het Erasmus MC voor. Nee, wij zoeken jongeren die nieuwsgierig en creatief genoeg zijn om preventiemiddelen te bedenken die laagdrempelig en handig zijn in het onmiddelijk voorkomen van verspreiding van een bepaald virus. Dat kan in Nederland geïmplementeerd worden, maar ook ergens anders! Dat ligt aan het virus en de gekozen doelgroep.
In Nederland doen er 11 scholen mee (totaal 450 leerlingen), 1 school in zowel Indonesie (350 lln) als Senegal (60 lln), en in Suriname 2 (50 lln). We bereiken een grote groep die binnen hun lokale gemeenschappen ook weer de boodschap verspreiden!

Deze leerlingen zijn vanaf januari allemaal hard bezig geweest om in groepjes kennis te vergaren, onderzoek te doen en een preventiemiddel te bedenken en testen. Voor de leerlingen in Nederland is de einddag morgen, op 13 april in de Arminiuskerk in Rotterdam. Dan gaan de winnaars van elke school hun idee presenteren voor een jury. Er wordt gekeken naar de meest creatieve, inhoudelijk goede, en haalbare ideeën. Tot nu toe zijn de kanshebbers groepjes die o.a. het virus mazelen, influenza, hiv, hepatitis C, rabiës en noro hebben behandeld. Wij zijn erg benieuwd naar hun bedachte preventiemiddelen!

Virussen teisteren het alledaagse leven nog altijd. Ebola was een heftige uitbraak, maar van het zikavirus en denguevirus worden in oa de Caribiën en Azië nog steeds meldingen gemaakt. Het griepvirus is het meest alledaagse, daarom gevaarlijke virus, en HIV kost mensen nog steeds levens, hoewel het minder om zich heen grijpt dan in het begin. En dit is slechts een greep uit de virussen waar onze leerlingen in binnen- en buitenland onderzoek naar doen. De maatschappelijke relevantie van het bestrijden van virussen is nog altijd onbetwist, en daarom is dit een belangrijk project om meer mensen te versterken hier zelf over na te denken en er iets aan te doen. Zoals alle dokters kunnen beamen: voorkomen is beter dan genezen.

Viruskenner wordt mogelijk gemaakt door het Erasmus Medisch Centrum en de Cirion Foundation, en is gefundeerd door de Erasmus+ beurs (een beurs gericht op de ontwikkeling van jongeren). Kijk ook op ons YouTube-kanaal en Facebook-pagina 'Viruskenner' en  de website voor meer informatie en beelden van het project door de jaren heen!

Viruskenner 5 Viruskenner 6

Viruskenner 7 Viruskenner 8

gepubliceerd: 21 september 2018

Deel deze pagina: