... / ... / ... / ... / Nieuwsbrief maart 2017 / Uniek kinderthoraxcentrum

Uniek kinderthoraxcentrum

Het Erasmus MC beschikt als enige UMC van Nederland over een Kinderthoraxcentrum.

Het centrum is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met een ernstige of zeldzame aandoening aan hun hart, longen, luchtwegen, borstkas, middenrif of slokdarm. Het kan om  aangeboren of opgelopen (bijvoorbeeld door vroeggeboorte of een ernstige infectie) aandoeningen gaan.

kinderthoraxHet Erasmus MC beschikt over ervaren operatieteams voor deze jonge patiënten. Operaties worden uitgevoerd door onder meer kinderchirurgen, kinder-KNO-artsen en thoraxchirurgen, en vaak door meerdere specialisten tegelijk. Behandelingen zijn niet uitsluitend chirurgisch. Er wordt ook niet-operatief behandeld,  behandeld door middel van kijkingrepen, met catheters en met medicijnen . De apparatuur waarmee de dokters in het centrum werken, is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf de zuigelingenleeftijd. Het vergt specifieke ervaring en deskundigheid om deze instrumenten te hanteren.

Prof. Johan de Jongste: "Behandelingen zijn in veel gevallen al nodig op de babyleeftijd. Wat er dan in het ziekenhuis gebeurt, bepaalt grotendeels de gezondheid gedurende het hele verdere leven."