... / ... / ... / ... / Nieuwsbrief maart 2017 / Groen en voorzieningen goed voor kwetsbare...

Groen en voorzieningen goed voor kwetsbare ouderen

Meer dan de helft van de Nederlandse kwetsbare ouderen heeft nauwelijks lichamelijke inspanning. Een groene, goed onderhouden buurt kan ouderen stimuleren meer te bewegen.

Dit blijkt uit onderzoek van Astrid Schop-Etman van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Zij promoveerde op 22 februari op dit onderwerp.

groenIn 2050 is een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder. Ongeveer 10% van deze ouderen is fysiek kwetsbaar. Zij bewegen weinig, waardoor hun conditie, loopsnelheid en kracht afnemen. Uit de studie van Schop-Etman blijkt dat een groene, goed onderhouden buurt een positieve invloed kan hebben. Ook voorzieningen zoals winkels, een brievenbus en bushalte zetten aan tot meer lichamelijke inspanning. Ouderen die in zo'n buurt wonen, bewegen per dag bijna een kwartier meer dan leeftijdsgenoten in een minder groene en beweegvriendelijke omgeving.

Er zijn veel programma's om mensen meer te laten bewegen. Bijna een op de tien mensen die wordt bereikt, doet eraan mee. Schop-Etman concludeert: "Mensen die eenmaal zijn begonnen met bewegen, zijn heel loyaal dat vol te houden. Dit kan voor gemeenten belangrijke informatie zijn, bij het starten van dergelijke programma's."