... / ... / ... / ... / Nieuwsbrief juni 2017 / Web bevordert autonomie bij kanker

Web bevordert autonomie bij kanker

Mensen met kanker hebben na hun behandeling in de herstelfase vaak baat bij ondersteuning van de eigen regie en autonomie. Het Zelfmanagement Web, dat op de poli gebruikt wordt door verpleegkundigen van het Erasmus MC helpt daarbij.

zelfmanagement-web

Tijdens een consult wordt met behulp van het Zelfmanagement Web besproken wat nodig is om de situatie van de patiënt te verbeteren. "Deze aanpak helpt bij het stellen van kleine, haalbare doelen en motiveert om daaraan te werken", legt Cora Braat, verpleegkundig specialist op de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC uit.

Verrassend
Ze voegt toe: "Het was voor mij heel verrassend dat patiënten op andere domeinen problemen ervaren dan ik verwachtte. Ik dacht bijvoorbeeld dat het domein 'klachten & bijwerkingen' vaak tot een gesprek zou leiden, maar minstens zo vaak geven patiënten aan dat het op het domein 'intieme relaties & seksualiteit' minder goed met hen gaat." Veel patiënten vinden het Zelfmanagement Web een nuttig hulpmiddel om inzicht te krijgen in hun problemen en daarmee aan de slag te gaan.