... / ... / ... / ... / Ziektebeelden / Eierstokkanker

Eierstokkanker

Kanker van de eierstokken gaat uit van het weefsel van de eierstok

Beschrijving:
Eierstokkanker is een kwaadaardige aandoening die uitgaat van het weefsel van de eierstok. Kankercellen kunnen losraken en in de buikholte terechtkomen, waar ze met het buikvocht worden meegenomen. Zo kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de lymfklieren, in de buikholte, bij het middenrif en eventueel in de longen. Ook kan door de uitzaaiingen het buikvlies extra vocht aanmaken, dat zich in de buik ophoopt (ascites).
De ziekte komt vaker voor bij oudere vrouwen: de gemiddelde leeftijd is 70 jaar.
Over het ontstaan van eierstokkanker is weinig bekend. Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen met eierstokkanker speelt een erfelijke oorzaak een rol. Deze vrouwen zijn dan draagster van een afwijking in het erfelijk materiaal en hebben een gen dat samen kan gaan met een verhoogde kans op borstkanker (BRCA1- of BRCA2-gen).
Als er sprake is van eierstokkanker, dan is verder onderzoek nodig door de gynaecoloog. De eerste afspraak zal op de Joint Clinic of bij een gynaecologische oncoloog zijn op de centrumlocatie.
 
Onderzoek:
Lichamelijk, gynaecologisch en echoscopisch onderzoek zal worden verricht door de gynaecoloog. Aanvullend onderzoek: bloedonderzoek en meestal een CT-scan.
Wanneer eierstokkanker en borstkanker vaker in uw familie voorkomen kan de arts voorstellen om onderzoek in het bloed te doen naar de aanwezigheid van het BRCA1 of BRCA2 gen.

Behandeling:
De behandeling van eierstokkanker bestaat uit een operatie. Bij uitzaaiingen volgt chemotherapie. Soms krijgt u eerst chemotherapie en wordt u later geopereerd. De operatie omvat het verwijderen van beide eierstokken en de baarmoeder. Of er nog meer nodig is, hangt af van het stadium van de ziekte.

Kwaliteit:
De levensverwachting bij eierstokkanker is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Alleen bij een behandeling in een vroeg stadium van de ziekte bestaat een goede kans op genezing. In een verder gevorderd stadium is de levensverwachting beduidend minder gunstig. Vijf jaar na de behandeling van eierstokkanker in een verder gevorderd stadium leeft gemiddeld nog ongeveer 35% van de vrouwen. Vrouwen bij wie alle zichtbare uitzaaiingen konden worden verwijderd, hebben wel een gunstiger toekomstverwachting: na vijf jaar is 60 tot 70 procent van hen nog in leven.
Kan geen genezing worden verkregen, dan wordt eierstokkanker een soort chronische ziekte.

Bespreek uw klachten met uw arts om zo lang mogelijk een goed leven te hebben.

Aandachtsgebied van:
Dr. C.W.M. Wensveen

Informatie/links:
www.nvog.nlwww.kwfkankerbestrijding.nlwww.oncoline.nl