... / ... / ... / ... / Aandoeningen / Seksuele problemen

Seksuele problemen

Seksuele problemen en zaadlozingsstoornissen komen voor bij ongeveer 5% van de paren met vruchtbaarheidsproblemen. Het uitblijven van de zwangerschap kan een belangrijke invloed hebben op het vrijen. Met name het eispronggericht vrijen kan de seks een heel andere emotie geven, die soms invloed heeft op de kwaliteit van het vrijen en het orgasme. Ook kan er een prestatiedrang ontstaan die van invloed is op het optreden van de erectie en de zaadlozing.

Seksuoloog
Als seksuele problemen de oorzaak zijn van het uitblijven van de zwangerschap, kan verwezen worden naar een seksuoloog. Vaak zijn de problemen al op te lossen met een goede voorlichting over de juiste vrij-techniek en andere seksuele adviezen. Bij langdurig uitblijven van de zwangerschap kan het vrijen veranderen in een verplichting, vooral als ook voortplantingstechnieken worden toegepast en er op tijd moet worden geproduceerd. Soms gebeurt het dat tijdens een reageerbuisbevruchting de zaadlozing uitblijft door de stress van het moment. Een omgeving met voldoende privacy, wat erotische literatuur of een erotische video kan dan uitkomst bieden. Als dit probleem eenmaal is voorgevallen, kan voor de volgende keer sperma worden ingevroren (mits van goede kwaliteit).
De zaadlozingsreflex kan ook worden opgewekt met een eenvoudige vibrator of in het ziekenhuis met korte stroomstootjes van het prostaatgebied in narcose. Te snel klaarkomen kan succesvol worden behandeld met medicijnen, zoals clomipramine.

Retrograde zaadlozing
Bij retrograde zaadlozing sluit de blaashals zich niet of onvoldoende en kan het sperma ontsnappen naar de blaas.
Om de kwaliteit van de zaadcellen te behouden, worden dan een of meerder tabletten bicarbonaat voorgeschreven, om de zuurgraad van de urine te verbeteren. Ook kan een retrograde zaadlozing worden behandeld met blaashals versterkende medicijnen zoals efedrine of imipramine.