... / ... / ... / ... / De polikliniek Andrologie / Spermaonderzoek

Spermaonderzoek

Meer informatie over spermaonderzoek

Wat moet u thuis doen?
Voor het onderzoek is het nodig dat u het sperma binnen één uur op de polikliniek Andrologie aflevert. U moet dus rekening houden met het tijdstip waarop u het sperma produceert.

Het zaad kan het beste door masturbatie worden verkregen; dat wil zeggen door zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek. U mag géén condoom gebruiken (het materiaal kan schadelijk zijn voor de zaadcellen). Het is belangrijk dat u drie tot vijf dagen geen gemeenschap of zaadlozing heeft gehad. Het zaad is dan zo optimaal mogelijk.

Het sperma vangt u rechtstreeks op in het potje dat u heeft meegekregen. U mag dit potje vooral niet schoonmaken (schoonmaakmiddelen en water zijn schadelijk voor de zaadcellen). Belangrijk is dat u al het geloosde zaad opvangt. Wanneer er toch iets verloren gaat, kan het onderzoek niet doorgaan! U hoeft het sperma dan niet naar het ziekenhuis te brengen.
Nadat u het sperma in het potje heeft opgevangen, sluit u het potje zorgvuldig af met de deksel die u erbij heeft gekregen.

Op het potje plakt u het etiket met uw naam, de datum en de tijd waarop het zaad is verkregen. Ook vermeldt u of u de laatste twee maanden ziek bent geweest of medicijnen heeft gebruikt. Dit kan namelijk invloed hebben op het sperma.


Naar het ziekenhuis
Wij vragen u om ook het formulier mee te brengen waarop uw gegevens zijn vermeld en uw patiëntenplaatje van het ziekenhuis. Als u nog geen patiëntenplaatje heeft, moet u zich eerst laten inschrijven bij de Centrale Inschrijving in het Poliklinisch Centrum op de 1e etage.
Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis is het belangrijk dat het potje met zaad niet te sterk afkoelt, dus bij lage temperaturen in bijvoorbeeld jaszak bewaren.


De uitslag
De uitslag van het sperma onderzoek gaat rechtstreeks naar de arts, die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen uw arts kan deze uitslag met u bespreken. Het duurt ongeveer een week voordat de uitslag bekend is.