... / ... / ... / ... / Reflux / Wat is reflux?

Wat is reflux?

Inleiding en diagnose
Urine wordt geproduceerd door de nieren. Van daaruit stroomt de urine door de urineleiders (ureteren) naar de blaas (vesica), waar deze opgeslagen wordt. Meerdere keren per dag wordt de blaas geleegd.
In geval van Vesico- Ureterale Reflux ( VUR) stroomt de urine terug vanuit de blaas naar de urineleiders of nieren. Dit komt door een onvoldoende werkende ‘klep’ of  ‘ventiel’ op de overgang van urineleider naar blaas. Reflux kan worden aangetoond met een röntgenonderzoek: een Mictie- Cysto- Urethrogram ( MCU). Hierbij wordt via de plasbuis een buisje (catheter) in de blaas gebracht. Door deze catheter wordt de blaas met contrastvloeistof gevuld en kunnen  röntgenfoto’s gemaakt worden.

  klik de afbeldingen aan om te vergroten

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

 Afbeelding


Klachten en gevolgen
Reflux zelf geeft meestal geen klachten. Maar door reflux kunnen wel urineweginfecties ontstaan (nier- of blaasontstekingen). Andere oorzaken (zoals afwijkend plaspatroon en/of obstipatie en/of vernauwing plasbuis) kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van urineweginfecties. Daarnaast kan reflux samengaan met nierschade. Nierschade kan het best aangetoond worden met een zogenaamde nierscan. Vaak is het niet duidelijk is of de reflux met de infecties de nierschade heeft veroorzaakt, of dat er sprake is van een aanlegstoornis van de nieren waardoor de nierschade al bij de geboorte aanwezige was. Bij lichte vormen van reflux is meestal geen nierschade te verwachten, bij ernstige vormen wordt wel vaak schade gezien.
De reflux zelf heeft meestal geen gevolgen op latere leeftijd. Als er sprake is van nierschade bestaat er een licht verhoogde kans op het ontstaan van hoge bloeddruk. Bij aangetoonde nierschade blijft controle van de bloeddruk daarom noodzakelijk.