... / ... / ... / ... / Reflux / Behandeling reflux

Behandeling reflux

Niet-operatieve behandeling

Lichtere vormen van reflux, met name bij baby's en jonge kinderen, kunnen vanzelf over gaan. Bij deze groep patiënten wordt dan ook zoveel mogelijk afgewacht.
Om infecties te voorkomen, gebruiken veel patiënten dagelijks een lage dosis antibiotica (onderhoudsantibiotica of profylaxe). Daarnaast is het verstandig om eventuele andere oorzaken van urineweginfecties (zoals afwijkend plaspatroon en/of obstipatie en/of vernauwing plasbuis) te onderzoeken en zo nodig te behandelen. Als er desondanks een (verdenking op) urineweginfectie optreedt, moet dit tijdig worden onderzocht en met een antiobiotica-kuur worden behandeld.


Injectie-operatie

Als ondanks een niet-operatieve behandeling van de reflux er toch urineweginfectie(s) met koorts blijven optreden is vaak een operatieve behandeling nodig. Bij de meeste vormen van reflux kan de kinderuroloog behandelen door het injecteren van een bepaalde vloeibare kunststof, daar waar de urineleider overgaat in de blaas (zie plaatjes en video). Hierbij kijkt de kinderuroloog met een zeer dun kijk-instrument via de plasbuis in de blaas. Deze ingreep gebeurt in dagbehandeling onder een korte narcose. De injectie-operatie zorgt bij ongeveer 70% van deze operaties voor het verdwijnen van de reflux.

Klick op de afbeelding om te vergroten

Afbeelding
afbeelding 1

Afbeelding
afbeelding 2

 

 

video_url

Video:

Download video Video deflux


 

Open operatie

Als ondanks een niet-operatieve behandeling van de reflux er toch urineweginfectie(s) met koorts blijven optreden is vaak een operatieve behandeling nodig. Bij zeer ernstige reflux is dan meestal een open operatie nodig. Daarbij wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de urineleider en de blaas (zie plaatjes voor de meest gebruikte techniek). Na deze ingreep heeft het kind meerdere buisjes die aan het eind van de opname eruit worden gehaald. De opname duurt meestal 7 dagen. Deze open-operatie zorgt bij ongeveer 95% van deze operaties voor het verdwijnen van de reflux.

Klick op de afbeelding om te vergroten

 Afbeelding
afbeelding 3
 Afbeelding
afbeelding 4
 Afbeelding
afbeelding 5
 Afbeelding
afbeelding 6
 Afbeelding
afbeelding 7
 Afbeelding
afbeelding 8