... / ... / ... / ... / Hypospadie / Informatie over hypospadie

Informatie over hypospadie

Wat is hypospadie?

Hypospadie is een aangeboren afwijking van de penis waarbij het plasgaatje niet op de top van de eikel zit maar lager aan de onderzijde van de eikel, of verder naar onderen op de penisschacht of op de balzak (zie tekening). Meestal is er bij hypospadie ook een afwijkende voorhuid en vaak ook een kromme penis.

 

Vóórkomen en oorzaak
Hypospadie komt bij ongeveer 1 op de 250 jongens voor. Een hypospadie ontstaat door een tijdelijk laag mannelijk hormoon rond de 2e en 3e maand van de zwangerschap. De oorzaak hiervan is meestal onbekend. Bij ongeveer 20 procent van de jongens met hypospadie komt dit ook in de familie voor. Een erfelijke oorzaak is dan waarschijnlijk, maar meestal niet aan te tonen. Verder bestaan er vele zeldzame ziektebeelden, waarbij ook een hypospadie aanwezig is.

 

Aanvullend Onderzoek
Bij een combinatie van hypospadie met één- of tweezijdig niet te voelen zaadbal, kan er sprake zijn van een afwijkende geslachtsontwikkeling (Disorder of Sex Development). Hierbij is het niet zeker of de baby een jongetje of meisje is. In dat geval moet de baby snel verwezen worden naar een universitair kindercentrum voor nader onderzoek en geslachtsbepaling.