... / ... / ... / Aandoeningen / Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

Binnenkort komt u met uw zoon naar het Erasmus MC-Sophia voor een besnijdenis. Bij deze ingreep wordt de voorhuid grotendeels verwijderd. De voornaamste reden hiervoor is een vernauwde voorhuid, maar een besnijdenis kan ook worden verricht om andere redenen. De ingreep gebeurt bij kinderen onder narcose (anesthesie). Over anesthesie hebben wij een aparte folder. Het is belangrijk dat u ook deze folder goed doorleest. U krijgt ook nog een afspraak voor het anesthesiespreekuur. De operatie gebeurt meestal in dagbehandeling, dat wil zeggen uw kind kan dezelfde dag het ziekenhuis al weer verlaten.
Besnijdenissen zonder medische noodzaak (bijvoorbeeld om religieuze redenen) worden in het Erasmus MC-Sophia niet uitgevoerd.

Specifieke voorbereiding
Omdat uw kind onder narcose wordt behandeld, moet het nuchter zijn, het mag voor de operatie niet eten en drinken. Hierover leest u meer in de folder “dagverpleging”.

De dag van de operatie
Op de afgesproken tijd melden u en uw zoon zich bij de centrale balie in de hal van het ziekenhuis. Een gastvrouw brengt u beiden naar de afdeling Dagverpleging. Het tijdstip van de operatie is afhankelijk van het operatieprogramma. Als uw zoon aan de beurt is, wordt hij getemperatuurd, krijgt hij een pyjama van het ziekenhuis aan en een naambandje om de pols. Hierna wordt uw zoon naar de voorbereidingskamer voor de anesthesie gebracht. Wanneer u van tevoren toestemming heeft gekregen, kunt u mee tot uw zoon slaapt. Als uw zoon slaapt, neemt u plaats in de ouderkamer van de afdeling Dagverpleging.

Na de ingreep brengt een gastvrouw/heer u naar uw zoon in de uitslaapkamer. Na ongeveer een half uur gaat u beiden terug naar de afdeling Dagverpleging. Hier mag uw zoon na toestemming van de verpleegkundige weer drinken. Als alles goed gaat en de arts toestemming heeft gegeven ma uw kind weer mee naar huis.

De operatie
Tijdens de ingreep wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel en rondom gedeeltelijk weggeknipt zodat de eikel bloot komt te liggen. De wond wordt met een klein aantal oplosbare hechtingen gesloten. De voorhuid zit vaak verkleefd aan de eikel van de penis en deze verklevingen worden losgemaakt bij de ingreep.
Na de operatie zal er wat zwelling optreden en ziet de eikel er vaak wat rood-paars uit met wat beslag. Dit is normaal en zal geleidelijk aan wegtrekken.
Bij vertrek uit het ziekenhuis krijgt u pijnstillers voor uw zoon mee, de verpleegkundige vertelt u wanneer en hoeveel hij hiervan mag gebruiken. Als het nodig is, wordt er voor uw zoon een controle afspraak gemaakt op het spreekuur.

Nazorg
Na 1 dag mag uw zoon weer douchen of kort baden. Voorkomen moet worden dat de hechtingen versneld oplossen. Eventueel kunt de eikel van de penis insmeren met wat vettige crème zoals vaseline. De eerste week kan uw zoon niet sporten of meedoen aan gymnastieklessen. Uw zoon kan naar school zodra hij en u denken dat het kan.

Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep hoe zorgvuldig ook uitgevoerd is geheel vrij van complicaties. De meest voorkomende complicatie is een nabloeding zich uitend in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder de huid. Soms treedt een stoornis op in de wondgenezing in de vorm van een infectie of abces. U kunt contact opnemen als de pijn steeds erger wordt, er bloed of pus uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt en/of uw zoon koorts krijgt boven de 38ºC.
Indien er problemen zijn kunt u contact opnemen tijdens kantoortijden met de afdeling dagverpleging telefoon 010-7036795, buiten kantoortijden kunt u bellen met het Erasmus MC, telefoon 010-7040704 en vragen naar de dienstdoende kinderuroloog.

Tot slot
Elke operatie is vervelend en meestal pijnlijk achteraf. Wij raden u daarom aan om uw kind met een taxi of eigen vervoer (auto) mee naar huis te nemen. In het laatste geval dient er buiten de bestuurder, iemand bij te zijn die het kind kan begeleiden.

Nog vragen?
Aarzel niet uw vragen aan ons voor te leggen. U kunt terecht bij de behandelend arts.  De afdeling kinderurologie is telefonisch bereikbaar op  telefoonnummer 010-7036559, keuze 3 of per mail kinderurologie@erasmusmc.nl

Belangrijk

Niet alle zorgverzekeringen vergoeden de ingreep of stellen aanvullende voorwaarden, zoals een medische verklaring. Wij raden u aan met uw zorgverzekeraar contact op te nemen of de ingreep voor vergoeding in aanmerking komt