... / ... / Tropen en reizen algemeen / 100 jaar tropen ervaring

100 jaar tropen ervaring

In 1914 werd het Instituut voor Tropische Ziekten opgericht. In het begin  richtte men zich hoofdzakelijk op de bevordering van onderwijs en onderzoek op het gebied van tropische ziekten en zorg voor zeemannen en binnenschippers. Later werd daar de zorg aan andere (wereld)reizigers aan toegevoegd.

Het Havenziekenhuis is ontstaan vanuit dit instituut en is grofweg een eeuw lang een van de oudste ziekenhuizen ter wereld met specifieke deskundigheid en ervaring op het gebied van tropische geneeskunde en reizigersziekten geweest. 
 
Om allerlei redenen  is het voor kleinere ziekenhuizen vandaag de dag steeds moeilijker geworden om zich als zelfstandig ziekenhuis te kunnen handhaven. Ook voor het Havenziekenhuis is het doek helaas gevallen. Sinds  2018  resteert een polikliniek waarbinnen de zorg door de omliggende ziekenhuizen geleverd wordt.

Dit betekent gelukkig niet dat de bijzondere positie die het Havenziekenhuis in de afgelopen honderd jaar verworven heeft op het gebied van de tropengeneeskunde en reizigers- en importziekten verloren is gegaan. Sinds december 2018 is de opvang en zorg voor de ziek terugkerende reiziger als geheel overgenomen door het Erasmus MC. Zorg die in de nieuwe situatie nog steeds wordt geleverd door het team van internisten uit het voormalige Havenziekenhuis zodat de expertise gewaarborgd blijft.

Ook de Travel Clinic van het voormalige Havenziekenhuis verhuist naar verwachting in februari 2019 naar het Erasmus MC. Daarmee is ruim honderd jaar oude en vertrouwde ervaring op het gebied van tropische geneeskunde en reizigersziekten voor de toekomst gebundeld in het meest innovatieve ziekenhuis van Nederland.

Zorg met ambitie. Het Erasmus MC voor reizigers: vóór, tijdens en na de reis.