Algemeen

Poster patient prominentHet Thoraxcentrum van het Erasmus MC is opgericht in 1968 en is een geïntegreerde organisatie van de afdelingen Cardiologie en Cardiothoracale Chirurgie. Met ingang van 2012 maakt ook de afdeling Longziekten deel uit van het Thoraxcentrum. Het afdelingshoofd Cardiologie is prof.dr. F. Zijlstra. Het afdelingshoofd Cardiothoracale Chirurgie is prof.dr. A.J.J.C. Bogers. Het afdelingshoofd Longziekten is prof.dr.H.C. Hoogsteden.

Het Thoraxcentrum is onderverdeeld in units, waar patientenzorg verleend wordt en wetenschappelijke units.Daarnaast beschikt het Thoraxcentrum over de grootste Hartkleppenbank van Europa.

Het Thoraxcentrum wil zich zowel nationaal als internationaal onderscheiden door een continue bevordering van de kwaliteit van de patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van de cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Het Thoraxcentrum staat vaak aan de wieg van grote vernieuwingen en innovaties.

De afdeling cardiologie houdt zich bezig met onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en de behandeling van hart- en vaatziekten. Op de afdeling worden patiënten behandeld met alle voorkomende aandoeningen aan het hart, bijvoorbeeld aangeboren hartafwijkingen, hartklepafwijkingen, hartfalen en hartinfarcten.
Echocardiografie, interventiecardiologie, electrofysiologie en harttransplantatie zijn belangrijke speerpunten van de afdeling zowel voor de behandeling van patiënten als voor wetenschappelijk onderzoek.

Op de afdeling Thoraxchirurgie vinden naast de operaties voor coronairlijden (bypass-operaties), hartklepafwijkingen en hartoperaties bij kinderen (congenitale afwijkingen) ook longoperaties plaats. De afdeling Thoraxchirurgie is één van de twee Nederlandse harttransplantatiecentra.

De afdeling longziekten heeft als aandachtsgebieden interstitiële longziekten, pulmonale hypertensie, longtransplantatie, Cystic Fibrosis, tuberculose, ademhalingsstoornissen tijdens de slaap, longoncologie en interventie (inclusief de EUS en EBUS). De artsen van de afdeling longziekten van het Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten maken deel uit van de vakgroep.