Jeugdpagina MMT

Speciaal voor jou vertellen we hoe zo'n Mobiel Medisch Team werkt. 


Een ongeluk
Als er een ernstig ongeluk gebeurt moet je meteen 112 bellen. Dat telefoontje komt binnen bij de 112-alarmcentrale. Daar beslist men wie er gaat helpen: de ambulance, de brandweer, en/of de politie. Daarvoor zijn duidelijke afspraken en strenge regels. Wanneer slachtoffers in levensgevaar zijn of de plek van het ongeluk is moeilijk bereikbaar, dan kan het Mobiel Medisch Team (MMT) met de traumahelikopter geweldig werk doen. 

video_url

Video: ANWB Medical Air Assistance Lifeliner 2

Download video ANWB Medical Air Assistance Lifeliner 2Schiet op !
Snel hulp bieden kan levens redden. Het Mobiel Medisch Team is met de traumahelikopter  door de lucht vliegensvlug ter plekke. Naar ongelukken of rampen vervoert de helikopter de dokter en de verpleegkundige en in sommige gevallen neemt de helikopter ernstig gewonde patiënten mee naar het ziekenhuis. De helikopter heeft alleen een open plek nodig om te landen. Hij vliegt ongehinderd in een rechte lijn en met grote snelheid door de lucht. Hij komt nooit in de file en hoeft niet te wachten voor een stoplicht. Zo brengt hij de arts heel snel bij de gewonde mensen waardoor hij op straat al kan beginnen hen te  helpen. Dit doet de arts samen met de ambulanceverpleegkundige en de MMTverpleegkundige. De ambulanceverpleegkundige kan ook al heel veel doen, maar een dokter kan en weet weer net iets meer. En bij ernstige ongevallen is het belangrijk dat de dokter zo snel mogelijk kan beginnen met de gewonden te onderzoeken en hulp te verlenen.
Als er niet met de helikopter gevlogen kan worden, gaat het team met het MMT-voertuig. Een soort 'superambulance', waarin dezelfde apparatuur en medische hulpmiddelen zitten als in de helikopter. Alleen kan  het MMT-voertuig geen patiënten vervoeren, maar er komt ook altijd een 'gewone' ambulance naar het ongeval die dat natuurlijk wel kan..

MMT
Het  MMT (het Mobiel Medisch Team) is speciaal is opgeleid om onder moeilijke omstandigheden snel de juiste hulp te bieden. Een medisch specialist, een verpleegkundige en natuurlijk een piloot vormen samen het team. Alle traumahelikopters vliegen 24 uur per dag, dus ook 's nachts in het donker. Tijdens hun dienst 'woont' en werkt het team  vlak naast de hangar voor de helikopter zodat ze direct kunnen vertrekken wanneer dat nodig is.

Sinds wanneer zijn er MMT's?
Om het Mobiel Medisch Team snel ter plekke te hebben, startte het vliegen met de traumahelikopter in 1995 in Amsterdam. Vanaf 1997 zette de ANWB, die je kent van hulp bij autopech, samen met het Erasmus MC een traumahelikopter in in de regio Zuid West Nederland. Inmiddels zijn er 4 traumahelikopters. Eerst vlogen ze alleen overdag maar sinds 2011 zijn ze 24 uur per dag inzetbaar. 

Waar?
Nederland is verdeeld in 4 regio's, die worden bereikt vanuit 4 standplaatsen:

  • Amsterdam 
  • Groningen 
  • Nijmegen
  • Rotterdam

De traumahelikopter die opstijgt en landt vanaf het helistation Rotterdam bestrijkt het gebied Zuidwest Nederland. In dat gebied wonen wel 2,5 miljoen mensen. Er liggen grote industriegebieden, zoals Rotterdam Rijnmond, maar ook luchthavens, spoorwegen en grote rivieren met druk scheepvaartverkeer. Binnen 20 minuten kan de helikopter in de hele regio ter plekke zijn. In steden maar ook langs kleine, moeilijk berijdbare weggetjes.
Een traumahelikopter is altijd verbonden met een traumacentrum. De traumahelikopter van Rotterdam hoort bij het Traumacentrum Zuid West Nederland van het Erasmus MC.

De helikopter
De traumahelikopter van het Traumacentrum Zuid West Nederland is een Eurocopter van het type EC-135. De topsnelheid is 280 km per uur. Binnenin is het natuurlijk erg krap, ongeveer 4 m2. Er kunnen 3 mensen in zitten en één persoon kan liggen. Verder zit het toestel natuurlijk propvol met speciale apparaten en alles wat nodig is om het leven van de patiënt kunnen redden.

Wil je meer weten? Heb je opmerkingen of vragen?
Misschien wil je wel een werkstuk maken over het MMT?
Stuur dan een e-mail