Inzet MMT

Het MMT is 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetbaar als aanvulling op de ambulancezorg en overige hulpverleningsdiensten.

Het MMT gaat per helikopter of per MMT-voertuig zo snel mogelijk naar de plaats van het ongeval. Het voertuig wordt ingezet wanneer de helikopter niet kan vliegen. Dit kan vanwege weersomstandigheden, onderhoud of een technische storing zijn.

De patiënt wordt in principe per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De arts kan eventueel meegaan in de ambulance. Het vervoeren van patiënten per traumahelikopter gebeurt in onze regio alleen in bijzondere gevallen. Met het MMT-voertuig kunnen geen patiënten vervoerd worden.

Inzetcriteria
De inzet van het MMT is niet bij elk ongeval noodzakelijk. Daarom zijn duidelijke regels (inzetcriteria) afgesproken voor het inzetten van een MMT. Er zijn primaire en secundaire inzetcriteria.

  • Primair:
    de centralist van de MKA zet een MMT in op basis van de melding (bijvoorbeeld: 'een val van grote hoogte' of 'een botsing van twee voertuigen op de snelweg met meerdere gewonden').
  • Secundair:
    de centralist van de MKA zet een MMT in op basis van nadere medische en/of verpleegkundige informatie van een hulpverlener ter plaatse.

 
Ook kan een hulpverlener ter plaatse besluiten dat een MMT geen meerwaarde heeft of niet meer nodig is. Op basis van zogenoemde cancelcriteria wordt het MMT dan teruggehaald.

heli met politiemotor