... / ... / Wetenschap en Onderzoek / Wetenschappelijk Onderzoek in het Stroke...

Wetenschappelijk Onderzoek in het Stroke Center

In elk groot centrum voor beroerte, dus ook het Erasmus Stroke Center, wordt veel tijd, energie en geld besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Op deze website vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken en bij In het Nieuws kunt u lezen wat de laatste bevindingen zijn.

Bij al ons wetenschappelijk onderzoek waar patiënten aan meedoen worden de patiënten altijd volledig op de hoogte gesteld van het doel van het onderzoek en worden ze gevraagd om hieraan mee te werken. Zonder die grote betrokkenheid en hulp van onze patiënten zouden wij nooit zoveel onderzoeken kunnen doen. Wij zijn ze daar dan ook erg dankbaar voor.

Hoofddoel
Het hoofddoel van al ons onderzoek is om meer te begrijpen van hoe beroertes ontstaan en  -vooral - hoe we ze beter kunnen behandelen en voorkomen. In de afgelopen tientallen jaren is het Erasmus Stroke Center in het nieuws geweest met belangrijke resultaten, die daarna wereldwijd konden worden toegepast. Een voorbeeld uit het verleden is dat we hebben aangetoond dat bloedverdunners zo goed helpen bij patiënten met atriumfibrilleren en een TIA of herseninfarct.

Recent is de MR CLEAN studie, die mede in het Erasmus Stroke Center werd gecoördineerd, afgerond. Deze studie heeft aangetoond dat als het stolsel in het bloedvat in de hersenen zo snel mogelijk wordt verwijderd met een katheter de patiënt veel minder vaak gehandicapt blijft. Een geweldig resultaat, dat - we zeggen het nog maar een keer - alleen kon worden behaald door de medewerking van veel patiënten. Zo brengen we met elkaar de wetenschap verder en zullen uiteindelijk veel toekomstige patiënten van de resultaten kunnen profiteren.