... / ... / ... / Lopend onderzoek / Subarachnoïdale bloeding

Subarachnoïdale bloeding

Bij een hersenvliesbloeding is het zaak  zo snel als mogelijk en verantwoord is, de oorzaak van de bloeding aan te pakken. Het risico op nog een bloeding uit een zwakke plek (aneurysma) van een slagader is erg groot.

Als dit lukt, en de patiënt krijgt geen complicaties van de bloeding, een probleem met de afvloed van hersenvocht of vaatspasmen en herseninfarcten, dan is goed herstel vaak mogelijk. Juist het optreden van deze complicaties moeten we zien te voorkomen. Daarom werkt het Erasmus MC Stroke Center met neurologen, neurochirurgen en neuro-IC specialisten samen met specialisten uit de andere grote centra aan  onderzoek naar de oorzaak en behandeling van deze ernstige aandoening, die vaak mensen van middelbare leeftijd treft.

Soms wordt een aneurysma al ontdekt voordat het gebloed heeft. Dan is het de taak van het behandelteam om samen met de patiënt de risico's van de behandeling af te wegen tegen het risico dat het aneurysma zal gaan bloeden. Op dit gebied werkt het Erasmus MC Stroke Center met onderzoekers uit het UMCU samen om deze behandeling en deze afweging te verbeteren.