... / ... / ... / Lopend onderzoek / Preventie

Preventie

Hoe goed onze behandeling van het acute herseninfarct ook is, natuurlijk is het minstens zo belangrijk om een beroerte te voorkomen. In het Erasmus Stroke Center worden al vele tientallen jaren grote studies gedaan naar de beste medicijnen of operaties om een beroerte te voorkomen.

ECST-2
Vanaf 2014 doet de afdeling mee aan een groot internationaal onderzoek, de ECST-2, naar operatie van vernauwing van de halsslagader. Die operatie is erg succesvol bij patiënten bij wie de slagader erg vernauwd is. We weten echter nog niet of de ingreep ook goed is voor patiënten met een matige vernauwing, vooral als ze wel veel risico lopen door b.v. roken, hoog cholesterol of hoge bloeddruk. Of de operatie dan ook nodig is wordt in ECST-2 onderzocht. 

Onderzoek naar slagaderverkalking
Ook wordt veel onderzoek gedaan door de radiologen en neurologen naar de beste manier om slagaderverkalking op te sporen en zichtbaar te maken. Door dit onderzoek leren we ook steeds meer over welke slagaderverkalking gevaarlijk is. Die kennis kan in ECST-2 weer goed gebruikt worden.

Patent Foramen Ovale
In het Erasmus Stroke Center wordt verder ook nauw samengewerkt tussen cardiologen en neurologen. Zo worden patiënten met een beroerte uit de verre omtrek van Rotterdam naar het Erasmus Stroke Center verwezen als er door de cardioloog een gaatje is gevonden tussen de hartboezems. Zo'n gaatje heet een Patent Foramen Ovale, afgekort PFO. Het kan oorzaak zijn van een stolsel naar de hersenen, maar het komt ook voor bij gezonde mensen. In het Erasmus MC worden alle resultaten van de onderzoeken bij de patiënten die verwezen worden beoordeeld. Na strenge selectie wordt  dan bij sommige patiënten het gaatje door de cardioloog afgesloten. Om goed te onderzoeken of deze behandeling echt nodig en nuttig is wordt samengewerkt met andere centra in de wereld.