... / ... / ... / Lopend onderzoek / Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek

Om meer te begrijpen van beroertes en hoe ze het beste behandeld en voorkomen kunnen worden moet niet alleen onderzoek gedaan worden bij en met patiënten. Ook is het van groot belang om onderzoek te doen in de gewone bevolking, bij mensen die nog niet ziek zijn en geen beroerte hebben gehad.

Het ERGO onderzoek (Rotterdam Study)
In Rotterdam vindt al meer dan 20 jaar een groot bevolkingsonderzoek plaats in de wijk Ommoord, het ERGO onderzoek. Er doen nu al meer dan 15000 deelnemers van 45 jaar en ouder mee aan het onderzoek. In het ERGO onderzoek wordt bij die deelnemers veel onderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek en zelfs een MRI van de hersenen. Ook worden ze regelmatig teruggezien in het onderzoekscentrum en is er voortdurend contact met hun huisarts en apotheek. Zo blijven de onderzoekers op de hoogte van de ziektes die zich eventueel bij de deelnemers in de loop van de tijd openbaren. Dit ERGO onderzoek is uniek omdat bij zoveel ouderen kan worden onderzocht wie er een ziekte als beroerte, dementie of Parkinson krijgen. Met die kennis kunnen nieuwe behandelingen worden uitgedacht waarmee die ziektes kunnen worden voorkomen.

Het ERGO onderzoek, of Rotterdam Study zoals het onderzoek internationaal heet, heeft een schat aan resultaten opgeleverd waarmee artsen weer verder konden en nieuwe behandelingen konden onderzoeken. De neurologen en radiologen van het Erasmus Stroke Center en de epidemiologen van ERGO hebben hierbij altijd heel nauw samengewerkt.