... / ... / ... / Lopend onderzoek / Atherosclerose

Atherosclerose

Een groot gedeelte van de herseninfarcten wordt veroorzaakt door aderverkalking in de bloedvaten naar het hoofd. Het gaat hier om de grote lichaamslagader, de halsslagaderen en de bloedvaten in het hoofd.

In het Erasmus MC Stroke centrum wordt veel onderzoek gedaan naar het afbeelden van aderverkalking met echografie, CT en MRI. We onderzoeken welke methode de beste is om aderverkalking op te sporen en zichtbaar te maken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van aderverkalking op het bloedvat omdat er een vernauwing kan optreden.

Type aderverkalking
De laatste jaren is duidelijk geworden dat niet alleen de vernauwing, maar ook het type aderverkalking belangrijk is. Aderverkalking bestaat niet alleen uit verkalkingen, maar er zit ook vetophopingen en kleine bloedingen in. We weten dat een bepaald type aderverkalking gevaarlijk is omdat het een groter risico geeft op herseninfarcten. We doen veel onderzoek om deze gevaarlijke aderverkalking af te beelden. Hiermee kunnen we beter beoordelen hoe een patiënt behandeld moet worden.