Preventie

Wie een keer een herseninfarct of bloeding heeft gehad, heeft een verhoogd risico op een nieuwe beroerte. Leefstijl veranderen is minstens zo effectief als de medicijnen die je slikt, maar je moet het wel zelf doen!

Hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en suikerziekte verhogen het risico op een tweede herseninfarct sterk.  Deze risicofactoren worden met medicijnen bestreden, maar leefstijl is hier ook erg belangrijk. Door af te vallen en te bewegen wordt de bloeddruk lager en zijn soms minder medicijnen nodig. Ook voel je je prettiger.

Wie rookt heeft een sterk verhoogd risico op longkanker. Het risico op een hersen- of hartinfarct is ook sterk verhoogd, en dit komt veel vaker voor. Twee redenen om niet bij de laatste mensen in Nederland te horen die nog roken. Stoppen met roken verlaagt je risico op hart en vaatziekten meer dan plaatjesremmers kunnen. Het best kun je dus zowel stoppen roken, meer gaan bewegen en afvallen en plaatjesremmers slikken. Veel centra, ook het Erasmus MC heeft speciale groeps-therapieën om met roken te stoppen. Vraag ernaar bij uw arts. Tijdens controlebezoeken is er veel aandacht voor leefstijl, we willen u graag daarbij op weg helpen.