... / ... / ... / Behandeling / Trombolyse

Trombolyse

Snelle behandeling van patiënten met een herseninfarct met alteplase (rtPA) is heel effectief. Het middel werkt omdat het de snelle afbraak bevordert van het bloedstolsel dat de slagader in de hersenen heeft afgesloten, en het infarct veroorzaakt.

Wie binnen 4,5 uur na het begin van de klachten kan worden behandeld heeft betere kansen om te herstellen. Maar hoe eerder je kunt worden behandeld, hoe beter. Door de behandeling vergroten we de kans op herstel met 10%. Maar bij de patiënten die we binnen 1 uur kunnen behandelen vergroten we de kans met meer dan 30%. De behandeling heeft een klein risico op complicaties, vooral bloedingen, maar die vallen weg tegen het gunstige effect.

In het Erasmus MC, maar ook de andere grote ziekenhuizen in de regio staan we dag en nacht paraat om patiënten met een herseninfarct met dit middel te behandelen. In het Erasmus MC proberen we dit zo snel mogelijk te doen. Dat betekent dat patiënten direct een CT scan en neurologisch onderzoek ondergaan, en vaak al binnen 20 minuten na binnenkomst op de SEH de medicijnen krijgen toegediend.

Trombolyse