... / ... / ... / Behandeling / Trombectomie van de hersenvaten

Trombectomie van de hersenvaten

Wat is trombectomie van de hersenvaten?
TrombectomieEen trombectomie betekent het verwijderen van een stolsel (een trombus). Stolsel in de bloedvaten van de hersenen kunnen in de slagaders en de aders zitten. In de hersenen zorgt zo'n stolsel in een slagader voor een herseninfarct. 

Bij een trombectomie wordt met behulp van slangetjes, ook wel katheter genoemd, vanuit de lies geprobeerd het stolsel weg te halen. Vaak gaat dit met behulp van verwijderbare stents die gebruikt kunnen worden om het stolsel uit het bloedvat te trekken. Terwijl het stolsel uit het bloedvat getrokken wordt er via de katheter bloed opgezogen om te voorkomen dat stukjes stolsel losschieten en andere bloed vaten in de hersenen dicht maken.

Wanneer trombectomie van de hersenvaten?
Een trombectomie kan worden uitgevoerd bij patiënten met een acuut herseninfarct waarbij op de CTA een stolsel in een groot bloedvat van de hersenen te zien is. Door dit stolsel weg te halen kan er weer bloed naar de hersenen komen. Het is van belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt. De eerste hersencellen sterven al af na 10 minuten zuurstof tekort. Hoe langer het stolsel het bloed in de hersenen tegenhoudt hoe groter de schade aan het hersenweefsel zal zijn. Als een patiënt niet binnen 6 uur na het ontstaan van de klachten behandeld  wordt heeft een trombectomie geen zin meer. Een trombectomie zal in de meeste gevallen niet leiden tot volledig herstel. Een trombectomie zorgt er over voor dat de uitval  minder erg is dan wanneer er geen poging wordt gedaan om het stolsel te verwijderen.

Wat zijn de risico's van een trombectomie van de hersenvaten?
Een van de belangrijkste risico's van een trombectomie in de hersenen is dat een stukje stolsel afbreekt of losschiet en dan een ander bloedvat afsluit. Dit bloedvat zal dan ook behandeld worden met een trombectomie indien mogelijk. Daarnaast is er een risico op beschadiging van de vaatwand en daardoor afsluiting van grote bloedvaten in de hals.  Uit onderzoek blijkt dat deze risico's opwegen tegen de verwachte winst van een trombectomie mits deze op tijd is uitgevoerd.