... / ... / ... / Behandeling / Andere endovasculaire behandelingen

Andere endovasculaire behandelingen

Vasculitis
Vasculitis betekent een ontsteking van de bloedvaten van de hersenen. De diagnose wordt onder meer gesteld met behulp van een angiografie (vaatonderzoek) via de lies. De behandeling van een vasculitis bestaat meestal uit medicijnen.

Vasculopathieën
Vasculopathie betekent een ziekte van de bloedvaten. Deze ziekte kan erfelijk zijn of verworven. Een vasculopathie wordt meestal vastgesteld op een angiografie via de lies (vaatonderzoek). Sommige vasculopathieën geven aanleiding tot het vormen van aneurysma's. Deze aneurysma's worden soms via de lies behandeld.

Spinale Vasculaire Aandoeningen
Spinale vasculaire aandoeningen zijn aandoening van de bloedvaten van het ruggenmerg. Dit zijn meestal kortsluitingen tussen de slagaders en aders. Deze kunnen over het algemeen het beste worden aangetoond met behulp van een angiogram (vaatonderzoek) van de ruggenmerg vaten via de lies. In de meest gevallen kunnen deze aandoeningen ook via de lies behandeld worden. Soms is een operatie door de neurochirurg nodig.

Arterioveneuze Vaatmalformaties
Vaatmalformaties zijn afwijkingen van de bloedvaten van de hersenen en/of het gezicht die aangeboren zijn en soms verworven. Bij arterioveneuze malformaties is er sprake van een kluwen van vaten waarin meestal verbindingen bestaan tussen de slagaders en aders. Bij arterioveneuze fistels is er ook een abnormale verbinding tussen slagaders en aders. Afhankelijk van de eigenschappen van de malformatie of de arterioveneuze fistel bestaat er een risico op hersenbloedingen. In sommige gevallen kunnen deze afwijking via de lies behandeld worden. Andere mogelijke behandelingen zijn een operatie of radiotherapie.

Veneuze en Lymfatische Malformaties
Veneuze en lymfatische malformaties hebben geen bloedingsrisico maar kunnen wel klachten geven. Deze malformaties bestaan geheel uit aderen of lymfeweefsel en hebben daarom geen hoge druk te verduren. De klachten kunnen cosmetisch van aard zijn maar ook bestaan uit pijn, drukgevoel en klachten door druk op de omgeving. Deze aandoening zijn aangeboren, maar de klachten ontstaan meestal later in de pubertijd of tijdens zwangerschap. De diagnose wordt vaak gesteld met een CT of MRI scan maar soms is ook een angiografie (vaatonderzoek) van de bloed vaten van de hersenen nodig. Veneuze en lymfatische malformaties worden meestal behandeld door middel van directe injectie van medicijn in de malformatie, waardoor deze, meestal na een paar behandelingen, krimpt.