... / ... / ... / Behandeling / Hartafwijkingen

Hartafwijkingen

Een afwijking van het hart kan oorzaak zijn van een herseninfarct. Daar helpen bloedverdunners voor.

Bij ongeveer 1 op de 7 patiënten met een herseninfarct is het hart de oorzaak. Bij jonge patiënten komt dat nog vaker voor, bij 1 op de 4 patiënten. In het hart kunnen stolsels ontstaan die door het hart in de bloedvaten worden gepompt en dan naar de hersenen kunnen stromen, waar ze een bloedvat verstoppen.

Het gaat meestal om de volgende hartziekten:

  • Boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd. Het hart klopt dan heel onregelmatig. Soms kan de patiënt dat zelf voelen, maar dat wil niet zeggen dat alle hartklopping die je soms voelt wijzen op atriumfirbilleren en een oorzaak kunnen zijn van een herseninfarct; meestal zijn hartkloppingen namelijk onschuldig. Atriumfibrilleren komt met het ouder worden steeds vaker voor en het is beslist geen onschuldige aandoening. Het maakt de kans groter dat er stolsels in het hart ontstaan. De behandeling is dan bijna altijd echte bloedverdunners waarvoor je naar de trombosedienst moet of een nieuwe vorm van bloedverdunners, zogenaamde DOAC's. Soms moet er nog een ingreep door de cardioloog nodig, een zogenaamde ablatie, waardoor het atriumfibrilleren weer kan worden veranderd in een gewoon hartritme.
      
  • Een nieuwe hartklep of een aangetast hartklep.
      
  • Een hartinfarct. Het hartinfarct zelf kan goed hersteld zijn, maar toch is er vooral in de weken erna een hoog risico op stolsels in het hart, die naar de hersenen kunnen gaan.
      

Om goed te kunnen onderzoeken of de oorzaak van het herseninfarct in het hart zit vraagt de neuroloog de hulp van de cardioloog. Die kan met een hartecho en met onderzoek van het hartritme beoordelen (Holter) of het hart oorzaak zou kunnen zijn. De neuroloog kan dan samen met de cardioloog beslissen of het waarschijnlijk is dat het hart oorzaak is. Als dat zo is zal de neuroloog behandeling met bloedverdunners starten. De cardioloog zal beslissen of de hartafwijking zelf ook nog behandeld moet worden.