... / ... / Over ons centrum / In het nieuws

In het nieuws

De MR CLEAN-studie heeft de acute behandeling van herseninfarcten drastisch veranderd. De katheter-aanpak is nu de standaard. Lees hier verder.


Nieuwe behandeling herseninfarct voorkomt invaliditeit. Katheter verwijdert bloedstolsel uit hersenvaten

Resultaten Mr Clean trial - belangrijke bijdrage Erasmus MC Stroke Center.
Patiënten met een ernstig herseninfarct herstellen beter en sneller als je het afgesloten bloedvat snel weer openmaakt met een katheter. Ze  hebben minder hersenschade, minder neurologische klachten en functioneren beter in het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Nederlandse neurologen, radiologen en neurochirurgen. Het onderzoek, waaraan 19 ziekenhuizen deelnamen, werd gecoördineerd door het Erasmus MC, AMC en Maastricht UMC+ en werd grotendeels gefinancierd door de Hartstichting. De bevindingen zijn op 17 december 2014 gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.  Ook in het NOS journaal is aandacht besteed aan dit baanbrekende onderzoek.

Een herseninfarct heeft vaak ernstige gevolgen, zoals spraakstoornissen en verlamming. Zonder acute behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt. Tot nu toe krijgt iemand met een infarct standaard via de arm een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij 1 op de 10 patiënten. Vandaar dat de onderzoekers een nieuwe en betere manier onderzochten om het bloedvat snel en veilig te openen.
Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd.

Het gerandomiseerde onderzoek toont aan dat patiënten die deze nieuwe behandeling ondergaan beter herstellen dan patiënten die deze behandeling niet krijgen.  De artsen zagen na de nieuwe behandeling ook minder hersenschade op de hersenscans. Patiënten hadden minder problemen met bijvoorbeeld lopen, aankleden en dagelijkse activiteiten. Er zijn geen aanwijzingen dat de behandeling overlijden kan voorkomen. In het onderzoek overleden evenveel behandelde als niet behandelde patiënten
Aan het onderzoek hebben 500 patiënten meegedaan. Het ging om patiënten met een herseninfarct door een afgesloten slagader in de hersenen, die korter dan 6 uur klachten hadden. Bijna alle patiënten werden behandeld met een verwijderbare stent.

Dit onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van patiënten met een acuut herseninfarct. Per jaar komen ongeveer 2000 patiënten in Nederland in aanmerking voor deze nieuwe behandeling. Een groot aantal patiënten kan zo een leven met ernstige beperkingen worden bespaard.