... / ... / Neurovasculaire aandoeningen / Vasculitis & Vasculopathieen

Vasculitis & Vasculopathieen

Niet alle herseninfarcten worden veroorzaakt door aderverkalking of hartafwijkingen. Vasculitis is een algemene term voor vaatontsteking. Een slagader in het hoofd kan ontstoken raken.

Dit is een zeldzame oorzaak van herseninfarct en soms hersenbloeding. De vasculitis kan tijdens een infectie ontstaan, maar ook als uiting van een auto-immuunziekte, zoals reuma.

Een vasculopathie is een afwijking van de wand van het bloedvat. Fibromusculaire dysplasie is zo'n vasculopathie. Ook dit is zeldzaam. Een vasculopathie kan leiden tot TIA's of herseninfarcten, soms door een dissectie. Een dissectie ontstaat door een ongelukkige beweging van de nek een scheurtje aan de binnenzijde in een halslagader. Er wordt onder hoge druk bloed tussen de lagen van de slagaderwand geperst. Hierdoor ontstaat een vernauwing en soms een afsluiting. Op de scheur ontstaat vaak een trombus, een stolsel. Deze kan weer voor een afsluiting in de hersenen zorgen.

Vaak is er geen bijzondere oorzaak voor de dissectie, maar in sommige gevallen is er een vasculopathie, een afwijking aan de wand van de slagader zelf. In het Erasmus MC proberen we de oorzaak van zo'n dissectie te vinden. Meestal is er gelukkig geen sprake van vasculopathie, en herhaalt de dissectie zich niet.