... / ... / Neurovasculaire aandoeningen / Wat zijn neurovasculaire aandoeningen?

Wat zijn neurovasculaire aandoeningen?

De meest voorkomende neurovasculaire aandoeningen zijn het herseninfarct, de hersenbloeding en de hersenvliesbloeding (subarachnoidale bloeding). 

In het Erasmus MC Strokecenter behandelen we patiënten met alle soorten neurovasculaire aandoemingen. We doen ook onderzoek naar de beste manier om nieuwe manieren om diagnoses te stellen, nieuwe behandelingen en oorzaken van neurovasculaire aandoeningen.

Hoe vaak komt het voor?
Het totaal aantal mensen in Nederland dat jaarlijks een CVA of andere neurovasculaire aandoening krijgt benadert de 50.000.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 30.000 mensen met een acuut CVA opgenomen in het ziekenhuis. Bij 80% van het gaat het om een herseninfarct. CVA (cerebrovasculair accident) ofwel beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarct, hersenbloeding of  herenvliesbloeding. Dat komt neer op meer dan 2 van elke 1000 Nederlanders per jaar.

Het merendeel van deze mensen heeft een herseninfarct. Hoe ouder iemand is, des te meer kans op een CVA. De gemiddelde leeftijd van mensen die een CVA krijgen ligt iets boven de 70 jaar. Maar het is niet alleen een ziekte van hoogbejaarden. Meer dan 3 op de 10 de patiënten met een CVA is jonger dan 60 jaar.