Herseninfarct

HerseninfarctHersenen hebben veel bloed nodig. Hersenen maken slechts 5% van het lichaamsgewicht uit. Toch stroomt 20% van al het bloed er langs en verbruiken ze de meeste energie van alle organen die we hebben.

De zuurstof en glucose wordt aangevoerd door slagaders naar de hersenen. De slagaders vertakken zich in de hersenen om alle delen van bloed en voedingsstoffen te voorzien. Een herseninfarct krijg je als een deel van de hersenen te weinig bloed krijgt en beschadigd raakt.

Symptomen van een herseninfarct zijn: niet goed zien aan één kant, verlamming van gelaat, arm en of been aan een kant, gevoelsstoornissen van een lichaamshelft, onduidelijk of vreemd praten. De verschijnselen treden plots op.

Hoe krijg je een herseninfarct?
Een afsluiting van een van de slagadertakken in het hoofd zorgt ervoor dat een deel van de hersenen te weinig bloed krijgt. Te weinig bloed betekent dat binnen enkele minuten hersenweefsel zal afsterven, omdat hersencellen maar een heel korte tijd zonder glucose en zuurstof kunnen. Hoe langer het duurt voor je wordt behandeld, hoe erger de schade zal zijn. Het is wel eens uitgerekend dat je per minuut bijna 2 miljoen hersencellen kwijtraakt.

Gelukkig herstelt het lichaam soms zelf de bloedtoevoer en herstel je vanzelf helemaal: dan spreken we van een TIA. Het is niet verstandig om af te wachten, wie verschijnselen van een herseninfarct of hersenbloeding opmerkt, kan het best zo snel mogelijk naar een ziekenhuis gaan.

Oorzaken van een herseninfarct zijn aderverkalking en stolselvorming in de grote slagaders van de hals en borstkas, onregelmatige hartslag (boezemfibrilleren) en dissectie, dat is een scheurtje in de wand van een slagader. Ook kunnen kleine, maar ernstige infarcten ontstaan door afsluiting van kleine slagaders in het hoofd: small vessel disease. Risicofactoren voor herseninfarct zijn onder andere: hoge bloeddruk, roken, hoog cholesterol, hoge leeftijd, suikerziekte.