... / ... / De eerste signalen / Hoe kun je een beroerte herkennen?

Hoe kun je een beroerte herkennen?

Elk jaar krijgen bijna 50.000 personen in Nederland een beroerte. Het is heel erg belangrijk dat de patiënten zelf of de personen in hun omgeving een beroerte kunnen herkennen.

Bel onmiddellijk 112
Snelle actie kan er dan voor zorgen dat de gevolgen van de beroerte minder ernstig zijn. Als iemand de verschijnselen heeft van een beroerte moet onmiddellijk 112 gebeld worden. Tijdverlies is hersenverlies!
Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen onvoldoende bloed, we noemen dat een herseninfarct, of raakt een deel beschadigd omdat er een bloeding in optreedt, een hersenbloeding. De verschijnselen van een herseninfarct en hersenbloeding zijn precies hetzelfde, maar zoals we straks zullen bespreken de behandeling niet.

Wat zijn de verschijnselen van een beroerte?
Om te beginnen treden de verschijnselen van een beroerte altijd onverwacht en plotseling op. De verschijnselen kunnen zijn:

  • scheef trekken van de mond
  • minder kracht in een arm, of een arm en been aan dezelfde kant van het lichaam
  • doof gevoel (net als een verdoving bij de tandarts) van één kant van het gezicht of een arm of de helft van het lichaam
  • niet meer uit de woorden komen of wartaal spreken
  • aan één kant niets kunnen zien met één oog of beide ogen
  • heel erg draaierig zijn, onduidelijk spreken (net alsof je dronken bent), dubbelzien of gestoord evenwicht

  
De verschijnselen kunnen soms na een paar minuten alweer spontaan verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen. Dat wordt wel een TIA genoemd. Maar ook dan is het belangrijk om meteen naar het ziekenhuis te gaan! De verschijnselen kunnen namelijk opeens weer terugkomen, of toch niet goed herstellen, en er moet snel onderzocht worden wat de oorzaak is. Al deze zaken worden op deze website besproken.

Herken beroerte-bel112